Drastische ruiming Q-koortsgeiten

Alle drachtige geiten en bokken van met Q-koorts besmette bedrijven moeten worden afgemaakt. Dat hebben de ministers Gerda Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en Ab Klink van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten in een poging de verspreiding van de Q-koortsbacterie te stoppen. In totaal gaat het om zo’n 35.000 dieren.

Met het besluit gaan de bewindslieden een stuk verder dan in het oorspronkelijke plan. In eerste instantie wilden ze onderscheid maken tussen gevaccineerde en niet-gevaccineerde geiten. Maar op basis van aanvullend advies van deskundigen is daar nu van afgeweken.

Om de risico’s te verkleinen worden alle mogelijk besmette drachtige dieren preventief geruimd. Ook alle bokken (mannelijke dieren) zullen worden gedood, omdat ze de besmetting kunnen overbrengen via sperma.

Niet drachtige dieren op besmette bedrijven worden gespaard: zij worden gevaccineerd en voor de dieren geldt een levenslang fokverbod.

Volgens deskundigen geeft het ruimen van alle drachtige dieren op besmette bedrijven de hoogste bescherming voor de volksgezondheid. Omdat besmette dieren de Q-koorts bacterie Coxiella Burnettii niet voortdurend uitscheiden, kunnen met het testen veel besmette dieren over het hoofd worden gezien, waardoor tijdens het komende lammerseizoen toch veel bacteriën in het milieu kunnen worden gebracht.

Bovendien is het nog maar afwachten hoe groot het daadwerkelijke effect is van de verplichte vaccinatie eerder dit jaar. Hoewel de eerste resultaten positief zijn, kan dit pas worden geëvalueerd na het lammerseizoen van 2010.

Verder geldt er tot 1 juli 2010 een algemeen fokverbod voor alle bedrijven met melkgeiten of -schapen. Reden is dat bedrijven die nu niet-besmet lijken in de loop van de komende maanden toch besmet blijken te zijn, omdat de dieren niet voortdurend de bacterie uitscheiden. Van deze bedrijven is het niet wenselijk dat die uitbreiden.

De ruiming van de drachtige dieren start maandag 21 december.

Bron: ministerie van LNV

Lees ook:Drachtige geiten met Q-koorts afgemaakt
Lees ook:Maatregelen Q-koorts blijven van kracht
Lees ook:Opnieuw 5 geitenbedrijven met Q-koorts ontdekt
Lees ook:‘Honderden Q-koorts-zieken in 2010’
Lees ook:Reeën en wilde zwijnen mogelijk ook besmet met Q-koorts

1 Reacties // Reageer

One thought on “Drastische ruiming Q-koortsgeiten

  1. rian-zwolle

    nou kun je weer eens zien: als niet komt tot iet, dan kent iet zichzelve niet…..
    ‘lichtelijk geirriteerd’was volgens Trouw madam Verburg toen haar haar onkunde aangaande het dossier onder de neus werd gewreven; hoe denkt zij dat die meer dan 38.000 ondertekenaars van de petitie van de partij voor de dieren zijn? Plus nog vele honderdduizenden anderen…??? Natuurlijk al die miljoenen meelopers en jaknikkers met en in deze regering, maar ja die heb je altijd al gehad…
    Walgelijk: onkunde, geen kennis van zaken, geen eerdere maatregelen die dit hadden kunnen voorkomen; wel lekker op het pluche blijven zitten!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>