Gebruik opgeslagen lichaamsmateriaal moet beter geregeld

Lichaamsmateriaal dat je afstaat voor bijvoorbeeld een uitstrijkje of bloedonderzoek of dat achterblijft na een operatie of bevalling kan op zo maar voor wetenschappelijke of zelfs commerciële doeleinden gebruikt worden, zonder dat je daarvoor toestemming hebt gegeven. Daarvoor waarschuwt het Rathenau Instituut in het rapport Nader gebruik nader onderzocht. Zeggenschap over lichaamsmateriaal’.

Het onafhankelijk instituut vindt dat het hergebruik van lichaamsmateriaal beter geregeld moet worden. Mensen hebben het recht te weten wat er met hun lichaamsmateriaal gebeurt.

Ook moeten ze de mogelijkheid hebben ja of nee te zeggen tegen de opslag en het verdere gebruik ervan.

In Nederland ligt van 14 miljoen mensen lichaamsmateriaal – bloed, uitstrijkjes, weefsel of stukjes huid – opgeslagen in ziekenhuizen. Dit restmateriaal, afgenomen voor behandeling of diagnose, kan ook worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, onderwijs, transplantatie of de ontwikkeling van producten.

Uit een enquête onder ruim 1000 Nederlanders, uitgevoerd door onderzoeksbureau Veldkamp, blijkt dat 91% van de mensen die lichaamsmateriaal hebben afgestaan niet zijn geïnformeerd over dit zogenoemde ‘nader gebruik’.

Ook blijken weigeringen van de patiënt stelselmatig te worden genegeerd. Als een patiënt geen toestemming geeft voor nader onderzoek, belandt het bezwaar wel in zijn medisch dossier, maar niet bij degene die het weefsel krijgt.

Mensen staan op zich best positief tegenover het hergebruik, zo blijkt uit de enquête. Zolang het maar niet voor commerciële doeleinden is en ze goed geïnformeerd worden.

Het Rathenau Instituut pleit er daarom voor om patiënten beter te informeren over hergebruik van lichaamsmateriaal en ze meer zeggenschap te geven.

Lees ook:‘Voor elk ziekenhuis een ombudsman’
Lees ook:Eicellen weggeven voor korting op ivf-behandeling
Lees ook:Onze UMC’s scoren goed op wetenschappelijk gebied
Lees ook:Gebruik shisha-pen wordt afgeraden
Lees ook:Goede informatie verbetert levenskwaliteit patiënt

1 Reacties // Reageer

One thought on “Gebruik opgeslagen lichaamsmateriaal moet beter geregeld

  1. Rik

    Schandalig dat mijn voorhuid zo maar voor commerciële doeleinden kan worden gebruikt.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>