Eicellen weggeven voor korting op ivf-behandeling

Het betalen van donoren die organen, eicellen of ander lichaamsmateriaal afstaan is in Nederland verboden. Maar hoe lang nog? Onderzoeksters van het Haagse Rathenau Instituut in Den Haag denken heel pragmatisch: er is een tekort aan organen en aan eicellen en je kunt er medisch toerisme mee voorkomen. Dus waarom niet?

In Engeland wordt er al over nagedacht om vrouwen die eicellen aftstaan, korting te geven op de ivf-behandeling. Voor die behandeling moeten ze een hormoonbehandeling ondergaan waaruit meerdere eicellen kunnen worden geoogst. Een deel daarvan zou je kunnen afstaan in ruil voor korting op je eigen behandeling.

Maar er is meer mogelijk. Eerder is al geopperd om mensen die een nier afstaan aan een ander korting te geven op de zorgverzekering.

Onderzoeksters Ingrid Geesink en Chantal Seegers denken dat het goed is om na te denken over manieren waarop lichaamsmateriaal en geld kunnen samengaan. Op die manier kan uitbuiting worden voorkomen. En Nederlanders hoeven niet langer naar het buitenland om daar een orgaan te kopen. 

De vrouwen hebben er een boek over geschreven: Nier te koop – Baarmoeder te huur.

Lees ook:Omstreden korting op ivf bij eiceldonatie
Lees ook:Nierstichting: korting op ziektekostenverzekering donoren
Lees ook:Gezocht: donateurs van eicellen
Lees ook:Nederlandse nieren te koop aangeboden via internet
Lees ook:Orgaandonor krijgt korting op uitvaart

1 Reacties // Reageer

One thought on “Eicellen weggeven voor korting op ivf-behandeling

  1. medischtoerisme

    Een bijzonder interessant en goed geschreven artikel, maar ik vond een andere site met nog veel meer informatie over dit onderwerp http://www.medical-tourism.eu

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>