Alcoholprobleem onder 55-plussers stijgt

Vanochtend werden er al grappen over gemaakt op de radio – gaan café-eigenaren straks ook controleren of iemand die een biertje besteld jonger dan 50 is? – maar het is natuurlijk eigenlijk een serieus probleem: steeds meer ouderen hebben moeite om met mate te drinken.

Uit een onderzoek van het Trimbos-instituut blijkt dat de alcoholproblematiek onder senioren (55 plus) snel stijgt. In 10 jaar tijd is het aantal ingeschreven 55-plussers met deze problematiek in de verslavingszorg meer dan verdubbeld (130%). Gecorrigeerd voor de vergrijzing is de toename nog steeds 89%.

De grootste stijging vond plaats in de afgelopen 5 jaar. Het Trimbos-instituut, uitvoerder van de campagne “Drank maakt meer kapot dan je lief is”, begon in 2006 met het bewerken van cijfers van de Stichting Informatievoorziening Zorg (IVZ).

Uit de cijfers blijkt dat in 1998 nog 3.154 mensen van 55 jaar en ouder ingeschreven stonden bij de instellingen voor verslavingszorg, in 2007 is dit gestegen tot 7.241.

De stijging in deze leeftijdscategorie gaat veel sneller dan in de jongere categorieën. In de gehele verslavingszorg is het aandeel 55-plussers gestegen van 14 naar 22%.

Ouderen blijken vooral de gewoonte te hebben om vaker te drinken. Ze drinken bijvoorbeeld vaker dagelijks.

Samen met het Nederlands Kenniscentrum Ouderenpsychiatrie pleit het Trimbos-instituut voor meer onderzoek en het monitoren van de omvang van het alcoholgebruik en alcoholmisbruik onder ouderen.

Lees ook:Ouderen aan de fles baart zorgen
Lees ook:Kinderen laten drank vaker staan
Lees ook:Nederlandse jeugd leeftijd steeds gezonder
Lees ook:Meer vraag naar hulp bij verslaving
Lees ook:Ouders! Wakker worden!

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>