Gaan we echt vechten om de griepprik?

Bevolkingsgroepen moeten gaan uitvechten wie als eerste de prik tegen de Mexicaanse griep krijgt, meldt De Telegraaf vandaag. Wat een onzin! We komen allemaal aan de beurt. En in welke volgorde? Dat is aan de overheid om te bepalen, niet aan ons!

Bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en op het ministerie zijn ze er dagelijks mee bezig. Hoe gaan we straks de vaccinatiecampagne aanpakken? Arts-epidemioloog Jim van Steenbergen zei vandaag in het Algemeen Dagblad dat de 34 miljoen bestelde vaccins in partijen binnenkomen.

Waarschijnlijk gaat dat per miljoen tegelijk. Maar of die partijen dagelijks of wekelijks binnenkomen, dat is nog niet bekend.

En dus zal er groep voor groep ingeënt moeten worden. Maar wie mag er eerst? Ook dat is van verschillende factoren afhankelijk. Bijvoorbeeld van de fase waarin de pandemie zich bevindt. Zitten we er al midden in als de vaccins komen? Zijn er al dodelijke slachtoffers gevallen, of wachten we nog op de grote uitbarsting? 

Dat speelt allemaal een rol. Als het vaccin er eerder is dan de griepgolf, dan ligt het volgens Van Steenbergen voor de hand om eerst kinderen in te enten, want zij zijn de grote verspreiders van het virus.

Daarna zouden de gezondheidsmedewerkers komen – zoals artsen en verpleegkundigen – en dan de kwetsbare groepen, zoals ouderen en chronisch zieken.

Maar komt het vaccin vrij laat, dan moet je misschien wel eerst beginnen met de werknemers in de gezondheidszorg en dan de kwetsbare mensen.

Hoe dan ook, bij het RIVM zitten ze er bovenop en houden ze alle scenario’s open. Ik vertrouw erop dat we allemaal aan bod komen en dat de overheid er alles aan zal doen om de uitbraak van de Mexicaanse griep in Nederland zo klein mogelijk te houden.

Lees ook:Mexicaanse griep kostte 144 miljoen. Jammer dan!
Lees ook:Chatten met specialisten over de Mexicaanse griep
Lees ook:Levering griepprik loopt vertraging op
Lees ook:Dagelijks 10 mensen met Mexicaanse griep in ziekenhuis
Lees ook:Huisarts mag onafhankelijkheid RIVM in twijfel trekken

5 Reacties // Reageer

5 thoughts on “Gaan we echt vechten om de griepprik?

  1. Een Kritische burger

    Heel die mexicaanse griep is gewoon weg flauwekul,
    typisch een verzinsel van de overheden en de ggeneesmiddelenfabrikanten. Ik ben zelf zwaar diabettus en weiger al jaren mij te laten vvaccieneren dus ook tegen de mexicaanse griep weiger ik dat te doen. Een paar dagen bedrust met wat paracethamol en het gaat van zelf weer over.

      /   Reply  / 
  2. Amber

    Als je dat wilt doen, moet je het natuurlijk zelf weten. Maar vertel me eens: welk belang heeft de overheid bij het ‘verzinnen’ van een Mexicaanse griep?

      /   Reply  / 
  3. jeroen

    Dat de farmaceutische industrie alle belang heeft bij het verspreiden van een verhaal over een pandemie om zo hun eigen geneesmiddel goed te kunnen verkopen, dat snap ik. De overheid vertrouw ik net zo min als “Een kritische burger”, ik ben het echter met Amber eens. Welk belang heeft de overheid hierin? En hoe verklaar je de duizenden griepgevallen en inmiddels tientallen doden als gevolg van de Mexicaanse griep dan?

    Ik ben wel van mening dat er meer ophef over gemaakt wordt dan nodig is. We zitten in de hoogste alarmfase voor een pandemie, maar zien nog niet de veelvuldig voorspelde miljoenen zieken en 100.000en doden. Ik denk dat er wel wat overtrokken wordt gereageerd door menigeen, maar een gedegen voorbereiding op een grootschalige vaccinatieronde lijkt me wel gerechtvaardigd.

      /   Reply  / 
  4. mevr. Walter

    Van vaccinaties worden alleen de aandeelhouders
    beter. We hebben dhr Klink al enige tijd geleden
    laten weten dat hij ‘onze’ vaccins kan retourneren. Wij laten geen enkele vaccinatie toe omdat we graag gezond willen blijven.
    We laten ons niets wijsmaken door het RIVM dat het met de waarheid niet zo nauw neemt, zoals uit eigen ervaring bleek.

      /   Reply  / 
  5. rené

    Laten we wel wezen deze griep heeft tot nu toe minder doden dan de reguliere griep maar toch is er paniek. En raar is ook dat er al middelen zijn tegen deze variant, je zou dus kunnen stellen dat men al op de hoogte is van dit virus en dat men weet waartoe het in staat is. Een mutatie kan een ramp betekenen alsmede ook resistentie tegen anti stoffen. Het schijnt dat dit virus al bekend is sinds 1950 en dat het zo hier en daar de kop op steekt. Ouderen krijgen het minder vlug omdat we al antistoffen hebben gekregen vanuit de moedermelk of omdat we al ziek zijn geweest.of het virus uit een laboratorium komt laat ik in het midden maar Hitler experimenteerde er al mee, althans zijn wetenschappers :)

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>