Mondkapjes tegen Mexicaanse griep niet aan te slepen

Hoewel wetenschappelijk niet bewezen is dat het dragen van een masker een griepinfectie voorkomt, zijn de mondkapjes momenteel niet aan te slepen. Ziekenhuizen, bedrijven, maar ook particulieren hamsteren de kapjes uit voorzorg, meldt producent 3M.

Nu kun je het altijd proberen natuurlijk. Aangezien het H1N1-virus zich verspreidt via de lucht door praten, niezen of hoesten, zou je denken dat het voor de hand ligt dat je de epidemie op zijn minst iets kunt afremmen als iedereen zo’n masker draagt.

Als je bij een patiënt op bezoek gaat, dan kan een mondkapje praktisch zijn. Wel na het bezoek weggooien natuurlijk en goed je handen wassen.

Maar aangezien je in het dagelijks leven niet weet of je in aanraking bent geweest met een besmet persoon, heb je eigenlijk niet veel aan zo’n mondkapje. Of je moet iedere dag een nieuwe willen dragen, maar dat gaat waarschijnlijk wat ver…

Het RIVM zegt in Trouw dat het zich de reactie van mensen wel kan voorstellen, maar vindt het gebruik van mondkapjes niet nodig. ‘Ze beschermen niet, niet tegen het oplopen van de griep en niet tegen het verspreiden ervan. Goede hygiëne, zoals handen wassen, is beter’, aldus een woordvoerster.

Lees ook:Handen wassen voorkomt verspreiding griep
Lees ook:Nederlanders laat zich gek maken door varkensgriep
Lees ook:Was je handen langer na toiletbezoek!
Lees ook:Bedrukt WC-papier tegen infecties
Lees ook:Handen wassen kan 140 miljoen besparen

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Mondkapjes tegen Mexicaanse griep niet aan te slepen

  1. wim jansen

    Zijn we nou helemaal gek geworden met z’n allen. Terwijl zelfs al die autoriteiten met hun eerdere angstverhalen roepen dat die mondkapjes weinig uithalen worden ze bij bosjes verkocht. Eigenlijk geen wonder ook, na alle bangmakerij gaan de onschuldige burgers, die zelf hun verstand hebben uitgezet en alleen maar medicijnpromotende huurlingen geloven, zich op de gekste manieren gedragen. Bescherming? Ga je het liefste maar opsluiten in huis, deuren dicht en alleen ademen door een rietje. Geen handen geven (hoeft als moslim tenslotte ook niet altijd) en als je de gaskraan dan ook nog openzet sterft het griepvirus misschien wel voordat het jou bereikt heeft! Wat een idiotie! Maar ik weet een paar mensen die gauw een mondkapje op moeten,bijvoorbeeld minister Klink en enkele van die RIVM-officials, misschien dat de stroom angstige indianenverhalen zo nog een beetje kan worden ingedamd!

      /   Reply  / 
    1. Fan

      @ Wim,
      kunnen ze niet in quarantaine? Lijkt mij veel effectiever?

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>