Amsterdams ziekenhuis opent polikliniek voor Mexicaanse griep

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis heeft gisteren een polikliniek voor de Mexicaanse griep geopend. Maar waarom eigenlijk? Het is bovendien nog tegen het beleid van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook….

Want het nieuwe landelijke beleid is sinds een week dat alleen nog risicogroepen – zoals ernstig zieken en hoogzwangeren – getest mogen worden op het H1N1-virus en Tamiflu (virusremmers) voorgeschreven mogen krijgen.

Op zich geen gekke maatregel. Het gaat hier immers om een hele milde griep met verschijnselen zoals bij een normale seizoensgriep horen. Dus wat heb je dan in het ziekenhuis te zoeken?

Iedereen testen kost onnodig veel geld, overmatig Tamiflu voorschrijven kan er voor zorgen dat de griep resisent wordt voor het medicijn en dan zijn we veel verder van huis.

Waarom heeft het ziekenhuis dan toch een speciale poli geopend? Omdat er vraag naar is, omdat er onzekerheid heerst, meldt een woordvoerder vandaag in de Volkskrant. Mensen willen weten of ze het virus onder de leden hebben om te voorkomen dat ze anderen besmetten.

Maar stel dat het geen Mexicaanse griep is, maar een gewone zomergriep, dan wil je toch ook geen andere mensen besmetten? Het lijkt erop alsof deze mensen het toch ook wel interessant vinden om te kunnen zeggen dat ze de Mexicaanse griep hebben.

Overigens zegt het ziekenhuis zich wel te houden aan de regels met betrekking tot het verstrekken van Tamiflu; dat doen ze alleen aan risicogroepen.

Ook opvallend vind ik het dat het Slotervaart ziekenhuis de test – die niet door de zorgverzekering wordt vergoedt – uit eigen zak betaalt. Wat bezielt een ziekenhuis om dat te doen? Erg blij moeten we er denk ik niet mee zijn. Het gaat tenslotte toch om geld dat niet aan andere patiënten besteed kan worden.

Lees ook:Mexicaanse griep: sterke stijging van aantal zieken
Lees ook:Hoogoplopende ruzie tussen RIVM en Slotervaartziekenhuis over griep
Lees ook:Eerste ‘gezonde’ Brit overleden aan de Mexicaanse griep
Lees ook:14 nieuwe gevallen van Mexicaanse griep in ziekenhuis
Lees ook:Mexicaanse griep mogelijk snel resistent tegen Tamiflu

1 Reacties // Reageer

One thought on “Amsterdams ziekenhuis opent polikliniek voor Mexicaanse griep

  1. Rene

    Het is top die kliniek er is. Een huisarts houdt alleen maar af. Mijn dochtertje van 2 jaar had vorige week 42 graden koorts. Reactie huisarts: kom over 2 dagen maar terug als ze nog steeds koorts heeft. Wat heb ik daaraan? Ik wilde zsm vastgesteld hebben of ze de mexicaanse griep had.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>