Ouderen toch géén risicogroep voor Mexicaanse griep?

De ouderenbonden stonden vorige week op hun achterste benen toen minister Klink bekendmaakte dat 60-plussers tot één van de risicogroepen behoren die als eerste in aanmerking komen voor een inenting tegen de Mexicaanse griep. Eerder werd namelijk verteld dat zij géén verhoogd risico lopen. De Europese Unie denkt er nog steeds zo over. 

Volgens de Gezondheidsraad en het Rijksinistituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) – wiens advies minister Klink heeft overgenomen – behoren ouderen wél tot een risicogroep.

Niet zozeer omdat ze meer kans hebben het virus op te lopen, maar meer omdat ze een grotere kans op complicaties hebben. Eerder werd gesteld dat ouderen waarschijnlijk minder vatbaar zijn voor de Mexicaanse griep, omdat zij mogelijk eerder al een keer in aanraking zijn geweest met een soortgelijk virus.

Dat zou een reden kunnen zijn dat de Europese Commissie heeft besloten om 60-plussers geen prioriteit toe te kennen bij de vaccinatie tegen de Mexicaanse griep.

Het is het één van de punten waarop het voorstel van de Europese Commissie, dat door het EU-comité voor de volksgezondheid is overgenomen, afwijkt. Ook over de vaccinatie van zwangere vrouwen denkt de EU anders.

Europa is voor inenting van alle zwangere vrouwen, de Nederlandse Gezondheidsraad vindt vaccinatie van vrouwen die minder 3 maanden zwanger zijn ongewenst, omdat er geen duidelijkheid bestaat over mogelijke bijwerkingen. Daarnaast vindt de raad vaccinatie alleen nodig voor zwangere vrouwen met een medische indicatie.

Het EU-advies moet de 27 lidstaten een handje helpen bij het maken van een eigen beleid. Het advies geeft daarbij richting; elke lidstaat mag zelf bepalen of en op welke wijze het het algemeen advies zal volgen.

Bron: Agrarisch Dagblad

Lees ook:Geen griepprik voor gezonde kinderen komend najaar
Lees ook:Geen griepprik voor zwangere vrouw
Lees ook:Wel of geen griepprik voor zwangere?
Lees ook:Voor Bredase verpleegkundigen is 1 griepprik voldoende
Lees ook:Mexicaanse griep: het blijven 2 prikken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>