Wel of geen griepprik voor zwangere?

Moeten zwangere vrouwen zich nu wel of niet laten inenten tegen de Mexicaanse griep? Gynaecologen en verloskundigen weten het ook niet meer. En als iemand het zou moeten weten, dan zijn zij het wel!

Veel verloskundigen adviseren zwangeren momenteel zich niet te laten inenten, terwijl de gynaecologen juist zeggen dat ze dat beter wel kunnen doen.

Beide beroepsgroepen baseren zich op het advies van de Gezondheidsraad van half september, waarin stond dat het vaccin tegen de Mexicaanse griep aan alle zwangeren ‘ter beschikking wordt gesteld’.

Maar betekent dat nou dat de Gezondheidsraad zwangere vrouwen adviseert om zich te laten vaccineren of niet? In het radioprogramma Dit is de Dag van de EO werd hierover vandaag gediscussieerd.

Andre Knottnerus, voorzitter van de Gezondheidsraad, liet weten dat iedere zwangere een persoonlijke keuze kan maken.

‘Er is bij dit vaccin een licht verhoogde kans op complicaties. Mensen kunnen verschillend denken over vaccinaties en kunnen dus hun eigen afweging maken. Dat mag en dat kan.’

Maar Ben van der Zeijst, tot voor kort directeur van het Nederlands Vaccin Instituut, vindt dat vrouwen niet voor die moeilijke beslissing gesteld zouden mogen worden.

Volgens hem staan zwangere vrouwen nu voor de haast onmogelijke beslissing om te kiezen tussen enerzijds hun eigen gezondheid en dat van hun kind en anderzijds de kans die ze lopen op bijwerkingen van dit vaccin. En dat is inderdaad niet makkelijk!

Lees ook:Helft Britse zwangere vrouwen wil geen vaccin tegen Mexicaanse griep
Lees ook:Dilemma voor zwangere: wel of geen virusremmers?
Lees ook:Geen griepprik voor gezonde kinderen komend najaar
Lees ook:Ouderen toch géén risicogroep voor Mexicaanse griep?
Lees ook:Toch Mexicaanse griepprik voor zwangere vrouw

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>