Chronisch zieke en gehandicapte leveren extra in


Chronisch zieken en gehandicapten met een laag inkomen dreigen er volgend jaar in koopkracht fors op achteruit te gaan. Meer nog dan de rest van Nederland.

Waar de gemiddelde Nederlander volgend jaar met een koopkrachtdaling van 0,25% te maken krijgt, moeten chronisch zieken en gehandicapten onder de 65 jaar daarbovenop nog eens extra 0,5 tot 1,5% inleveren.

Dat blijkt uit berekeningen van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) in opdracht van de Chronisch zieken en Gehandicapten Raad (CG-Raad).

Vooral mensen in de wao (arbeidsongeschikten), mensen met een bijstandsuitkering (wwb) en wajongers (jonggehandicapten met een uitkering) dreigen erbij in te schieten. 65-Plussers met een chronische ziekte of handicap leveren evenveel aan koopkracht in als de gemiddelde Nederlander.

De reden dat chronisch zieken en gehandicapten extra hard getroffen worden heeft te maken met de Wet tegemoetkoming chronisch zieken en gehandicapten (Wtcg) die sinds begin van dit jaar van kracht is en een einde moet maken aan de vele fiscale aftrekposten voor zorgkosten.

De mogelijkheden om zorgkosten van de belasting af te trekken worden steeds meer beperkt. Daardoor stijgt echter het belastbaar inkomen en dat heeft weer invloed op de hoogte van de huur- en zorgtoeslag. (Die wordt dan lager) 

Daardoor wordt deze groep extra hard in de portemonnee getroffen. Tot nu vindt de CG-Raad weinig gehoor bij de politiek, maar het is te hopen dat er een partij is die de komende dagen – bij de bespreking van de miljoenennota in de Tweede Kamer – voor deze mensen in de bres springt.

Bron: De Telegraaf

Lees ook:‘Chronisch zieken veel te zwaar getroffen’
Lees ook:Chronisch zieke gedupeerd
Lees ook:Chronisch zieken hebben het financieel zwaar
Lees ook:Rollator en looprek mogelijk uit basispakket zorg
Lees ook:Chronisch zieken weinig op internet

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>