Depressie schaadt overlevingskans van kankerpatiënt

Een depressie kan de overlevingskansen van een kankerpatiënt in gevaar brengen. Dat schrijven onderzoekers van de Universiteit van British Columbia in het wetenschappelijke tijdschrift Cancer. Zij pleiten ervoor dat kankerpatiënten uitvoerig gescreend worden op symptomen van een depressie.

Het onderzoek is een samenvatting van 26 afzonderlijke studies, gebaseerd op bijna 9.500 patiënten. Er blijkt uit dat het sterftecijfer 25% hoger ligt als patiënten symptomen van een depressie vertonen. Bij personen bij wie een lichte of zware depressie is vastgesteld, neemt dit cijfer zelfs toe tot 39%.

De onderzoekers waarschuwen echter voor overhaaste conclusies. De studie bewijst volgens hen niet dat depressie de dood van kankerpatiënten veroorzaakt en ook niet dat kankerpatiënten met een depressie eerder sterven, dan dat ze zouden doen zonder depressie. Maar het suggereert in hun ogen wel dat er een verband bestaat.

Wat ze zeker niet willen, is patiënten de indruk geven dat hun overlevingskans groter is als ze maar positief en optimistisch blijven.

Eerder heeft dieronderzoek aangetoond dat stress effect kan hebben op de groei van een tumor en de uitzaaiing van kanker naar andere delen van het lichaam kan stimuleren.

Mogelijk heeft een depressie ook invloed op de hormonen of het immuunsysteem, of gaan depressieve mensen gedrag vertonen dat de levensduur aantast.

Voor er definitieve conclusies worden getrokken, benadrukken de Britten, zal er eerst meer onderzoek gedaan moeten worden om de rol van andere factoren uit te sluiten.

Bron: BBC

Lees ook:Medische beslissingen over levenseinde vooral bij kanker
Lees ook:Depressie na beroerte snel opsporen
Lees ook:UMC Utrecht onderzoekt hoe zorg bij kanker beter kan
Lees ook:Depressie en hartklachten nauw met elkaar verbonden
Lees ook:Sporten goed voor gezondheid ex-kankerpatiënt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>