Bevolkingsonderzoek darmkanker stapje dichterbij?

De invoering van een bevolkingsonderzoek naar darmkanker lijkt weer een stapje dichterbij gekomen. Er is namelijk opnieuw een onderzoek gepubliceerd dat pleit voor zo’n landelijke screening: volgens Rotterdamse wetenschappers kan het overheden en zorgverzekeraars veel geld besparen.

Door zo’n grootschalig onderzoek kan de ziekte namelijk vroegtijdig worden ontdekt en kunnen patiënten een goedkopere behandeling krijgen.

Daardoor kan in de nabije toekomst al de helft op de behandelkosten worden bespaard, schrijven wetenschappers van het Erasmus MC in Rotterdam in het toonaangevende wetenschappelijke tijdschrift Journal of the National Cancer Institute.

De kosten van het bevolkingsonderzoek worden dan ruimschoots terugverdiend.

De komende jaren zullen de behandelkosten voor darmkanker explosief toenemen, mede door de ontwikkeling van nieuwe dure chemotherapieën. ‘Het is daarom belangrijk te voorkomen dat patiënten deze zorg nodig hebben,’ zegt onderzoeker  Iris Lansdorp-Vogelaar van het Erasmus MC.

‘Een bevolkingsonderzoek is een goede methode omdat darmkanker dan kan worden opgespoord bij mensen die al wel aan de ziekte lijden, maar dat nog niet weten, bijvoorbeeld omdat ze nog geen klachten hebben.’

Er zijn verschillende manieren om darmkanker op te sporen. Het kan simpelweg door mensen te vragen een klein monster ontlasting af te geven. In het laboratorium kunnen onderzoekers dan kijken of er bloedsporen in zitten.

Een andere manier is om de dikke darm en de endeldarm met een endoscoop te onderzoeken. Vooral de eerste methode kan winstgevend zijn.

In Nederland krijgen jaarlijks 11.000 mensen te horen dat ze darmkanker hebben. Ongeveer de helft van hen overlijdt aan de ziekte. Met een bevolkingsonderzoek zou het sterftepercentage met 11 tot 33% teruggedrongen kunnen worden.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Bevolkingsonderzoek darmkanker niet voor 2010
Lees ook:Nederland krijgt landelijke screening darmkanker
Lees ook:Bevolkingsonderzoek naar darmkanker
Lees ook:Coloscopie effectiever bij opsporen darmkanker
Lees ook:Darmkanker is vroeg op te sporen

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>