Meerderheid verpleegkundigen wil geen prik tegen Mexicaanse griep

Meer dan de helft (54,4%) van de verpleegkundigen en verzorgenden is niet van plan zich te laten inenten tegen de Mexicaanse griep. Onder artsen is de bereidheid tot vaccineren groter. Van hen zegt 72,4% een prik te gaan halen.

Dat blijkt uit een onderzoek van de NOS in samenwerking met de artsenorganisatie KNMG en de beroepsvereniging van verpleegkundigen en verzorgenden V&VN.

De meeste artsen geven als reden ‘dat de griep meevalt’. Bij de meeste verpleegkundigen is er sprake van ‘een gevoelsmatige weerstand’ tegen het vaccin.

Belangrijkste reden om zich wél te laten inenten is bij artsen het beschermen van ernstig zieke patiënten, het voorkómen van personeelsuitval en zelfbescherming tegen de griep.

Bij verpleegkundigen is de voornaamste reden eveneens het beschermen van patiënten, gevolgd door zelfbescherming en daarna personeelsuitval.

KNMG en VenVN hebben hun leden opgeroepen zich te laten inenten. Minister Klink van Volksgezondheid sluit zich daarbij aan.

Als artsen en verpleegkundigen zich niet laten inenten, dan lopen patiënten een verhoogd risico, zo stelt hij. Klink wijst erop dat verpleegkundigen en artsen ongewild ernstig zieke patiënten kunnen besmetten en die kunnen in het ergste geval overlijden.

Hij wil dat verpleegkundigen de komende maand beter worden geïnformeerd over de Mexicaanse griep.

Lees ook:Brits zorgpersoneel ziet inenting tegen Mexicaanse griep helemaal niet zitten
Lees ook:Kwart van de verpleegkundigen wil géén griepprik
Lees ook:Twee op de drie verpleegkundigen weigert griepprik
Lees ook:Veel verpleegkundigen laten griepprik links liggen
Lees ook:Verpleegkundigen laten zich heus wel prikken

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>