Angst voor borstkanker neemt af

Vrouwen ervaren borstkanker steeds minder vaak als een levensbedreigende en traumatische ervaring. Hoewel circa 1 op de 9 vrouwen in Nederland borstkanker krijgt – en dit aantal nog altijd toeneemt – nemen de behandelmethoden toe en lijkt het taboe rond de ziekte te verdwijnen.

Borstkankerpatiënten hebben dan ook relatief weinig psychische klachten. Dat geldt zeker voor vrouwen met een sterk gevoel van controle over hun eigen leven, zo ontdekte Inge Henselmans. Zij promoveert op 28 oktober op haar onderzoek naar het psychisch welbevinden van 900 vrouwen.

Van die 900 vrouwen was bij 242 vrouwen borstkanker vastgesteld; 670 gingen naar het ziekenhuis op verdenking van borstkanker, maar bleken geen kanker te hebben.

Alle vrouwen werden op meerdere momenten bevraagd: zowel voor als na de diagnose, en zowel voor als na eventuele behandeling. Niet eerder werden vrouwen over zoveel fases in het ziektetraject gevolgd.

‘Vrouwen realiseren zich prima welke risico’s de ziekte met zich meebrengt,’ licht Henselmans haar onderzoek toe, ‘maar blijken over het algemeen zeer veerkrachtig.’ 

Toch doorloopt niet iedereen het ziektetraject zonder problemen. Vooral kort na de diagnose kampt een groot aantal vrouwen die bestraling en/of chemotherapie ondergaan met angst voor wat er komen gaat, en andere psychische klachten – waaronder slapeloosheid.

Over het algemeen herstellen vrouwen zich in de maanden na afronding van de behandeling. Een derde van de vrouwen ervaart zelfs op geen enkel moment na de diagnose psychische problemen.

Daar staat een kleine groep vrouwen tegenover die pas na de behandeling voor het eerst psychische klachten krijgen, of zelfs gedurende het gehele ziekenhuistraject problemen houden.

De behandelmogelijkheden van borstkanker zijn – als de ziekte in een vroeg stadium wordt ontdekt – relatief goed. In veel gevallen moet de tumor chirurgisch worden verwijderd en moet de patiënt bestraald worden, in sommige gevallen is ook chemotherapie nodig.

Overleving na vijf jaar ligt op 85%. Wanneer er geen uitzaaiingen zijn, ligt dit percentage zelfs tussen de 90 en 100%.

Bron: Rijksuniversiteit Groningen

Lees ook:Strijdlust helpt óók tegen kanker
Lees ook:Donkere vrouw krijgt jonger borstkanker
Lees ook:Meer vrouwen sterven aan borstkanker
Lees ook:Zwangerschap na borstkanker heeft positieve invloed op overleving
Lees ook:Vrouwen onderschatten borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>