Aantal doden door kanker neemt af

Het aantal mensen dat aan kanker sterft in Europa is de afgelopen jaren met zo’n 8% gedaald. Dat blijkt uit een onderzoek waarover het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Oncology maandag publiceert.

Wetenschappers vergeleken de sterfte als gevolg van kanker in Europese landen over de periodes 1990-1994 en 2000-2004. Bij mannen daalde het aantal doden door deze ziekte met 9% en bij vrouwen met 8%.

De daling zou volgens de onderzoekers te danken zijn aan een afname van het aantal rokers en de toename van preventief onderzoek. Daardoor wordt kanker in een steeds vroegtijdiger stadium ontdekt en is de ziekte minder vaak fataal.

Overigens zijn de verschillen tussen de landen nog wel groot. Mannen hebben de grootste kans om aan kanker te sterven in Hongarije, gevolgd door Tsjechië en Polen.

In Zweden ligt het aantal sterfgevallen door kanker onder mannen het laagst. Ook Finland en Zwitserland doen het goed.

Bij de vrouwen scoort Denemarken het slechtst. In Hongarije en Schotland hebben vrouwen ook grote kans om aan kanker te sterven.

Betere perspectieven heb je als vrouw in Spanje – daar is de sterftekans het laagst -, Griekenland en Portugal.

Bron: nu.nl

Lees ook:Kanker eist veel doden in Nederland
Lees ook:Kanker slaat om zich heen
Lees ook:Roken is vooral een mannenzaak
Lees ook:Verhoogd risico longkanker bij weinig zon
Lees ook:Nederlandse vrouw relatief ongezond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>