Vrees voor toename gevaarlijke tijgermug

De containers voor de Rotterdamse haven worden sinds twee jaar fors minder begast. De vrees bestaat echter dat daardoor de Tijgermug verder zal oprukken. De Aziatische mug kan knokkelkoorts veroorzaken, een pijnlijke aandoening aan de menselijke gewrichten in combinatie met extreem hoge koorts.

Om de tijgermug te bestrijden moeten containers uit vooral China worden bewerkt met een speciaal gifgas. Maar havenwerkers die in contact komen met het gas lopen grote gezondheidsrisico’s.

Twee jaar geleden ging het al eens mis bij het openmaken van een container bij een transportbedrijf in Alblasserdam. Daarom is de begassing fors terug gebracht.

Nu wordt alleen nog het hout voor de verpakking van Aziatische zendingen behandeld. Maar niet alle zendingen worden in hout verpakt waardoor naar schatting slechts zo’n 30% wordt begast.

‘Dit kan voor een probleem gaan zorgen’, zegt Rob van Aalsburg, arts bij de Travelclinic van het Havenziekenhuis in een reportage van RTV Rijnmond.

‘Zeker omdat de omstandigheden hier voor de mug steeds beter worden. Ik denk dan aan een combinatie van stevige zomers met ideale weersomstandigheden voor de mug gecombineerd met milde winters.’

Van Aalsburg denkt dat er wellicht een afweging gemaakt zal moeten worden welke containers het potentieel risico hebben van het meenemen van de larven van de mug en voor welke containers dat niet geldt.  

In de Tweede Kamer zijn inmiddels vragen aan minister Verburg van Landbouw gesteld. De PvdA heeft al voorgesteld containers bij binnenkomst in quarantaine te plaatsen.

Lees ook:De tijgermug dreigt een blijvertje te worden
Lees ook:Bestrijding tijgermug in Brabant geslaagd
Lees ook:‘Dodelijke epidemie van tijgermuggen dreigt’
Lees ook:Pas op voor de tijgermug!
Lees ook:Amsterdams ziekenhuis opereert op het dak

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>