Griepvaccin kan sneller geproduceerd worden

Griepvaccins kunnen in de toekomst wellicht veel sneller geproduceerd worden dan nu het geval is. Onderzoekster Manon Cox van Wageningen University heeft een methode ontwikkeld om veilige en effectieve vaccins 2 tot 4 keer zo snel en in grote hoeveelheden te produceren. Zij promoveert 9 december op haar onderzoek.

Een groot probleem bij het uitbreken van een griepepidemie is de tijdige beschikbaarheid van voldoende geschikt vaccin. De productie van een vaccin tegen een nieuwe variant van een influenzavirus met kippeneieren duurt momenteel 3 tot 6 maanden.

Daarnaast kan bij een pandemische uitbraak – zoals de Mexicaanse griep – de productiecapaciteit niet even snel worden uitgebreid, omdat hier grote hoeveelheden (bevruchte) kippeneieren voor nodig zijn.

Met de nieuwe methode van Cox – waarbij gebruik wordt gemaakt van een virus dat zich in insectencellen vermenigvuldigt – kan de productietijd beperkt worden tot 45 dagen.

De insectencellen maken in grote hoeveelheden eiwitten aan, die het afweersysteem tegen het griepvirus mobiliseren. Dit proces kan altijd op verschillende locaties op de wereld tegelijk en grootschalig worden gestart.

Bijkomend voordeel is dat deze vaccins ook geschikt zijn voor mensen die allergisch zijn voor eieren.

Het productieproces van Cox is inmiddels getest met 3 verschillende griepstammen bij 460 gezonde mensen. Geen enkele deelnemer die het vaccin kreeg toegediend ontwikkelde griepverschijnselen, terwijl in een controlegroep 4,6 procent van de deelnemers griep kreeg.

Drie vervolgstudies bij ongeveer 3000 mensen tonen aan dat er geen opvallende bijwerkingen optreden. Ook blijkt het vaccin te beschermen tegen virussen die genetische veranderingen hebben ondergaan.

Bron: Wageningen University

Lees ook:Griepvaccin wordt nauwelijks besteld
Lees ook:Nederland koopt 34 miljoen griepvaccins
Lees ook:Veel gedoe over kleinere verpakking griepvaccin
Lees ook:Doorbraak in de strijd tegen griep
Lees ook:Vaccinfabrikant: 1 prik tegen Mexicaanse griep voldoende

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>