15 sigaretten al genoeg voor schade aan DNA

Vijftien sigaretten roken, dat is alles wat nodig is om DNA-schade te veroorzaken. Dat blijkt uit grootschalig internationaal kankeronderzoek onder leiding van Groot-Brittannië.

De Britse wetenschappers wisten 2 veel voorkomende dodelijke vormen van kanker voor het eerst genetisch in kaart te brengen. Het gaat om huid- en longkanker.

Alle kankers worden veroorzaakt door schade aan de genen – veranderingen in het DNA – die kan ‘opgewekt’ worden door omgevingsfactoren als sigarettenrook, schadelijke chemicaliën of ultravioletstraling, en waardoor de cellen afwijkend gedrag vertonen.

‘Dit is een doorbraak in het kankeronderzoek’, zegt professor Mike Stratton, die het project leidt. ‘Vanaf nu zullen we heel anders denken over kanker. We hebben voor het eerst de complete lijst van afwijkingen in het DNA van de patiënten. We zien alle krachten die de kanker hebben veroorzaakt en al de genen die ervoor verantwoordelijk zijn.’

Bij longkanker zijn er 23.000 mutaties ontdekt die kanker kunnen veroorzaken en die het gevolg zijn van roken. Het is niet zo dat één enkele mutatie kanker kan veroorzaken, maar een bepaalde combinatie van mutaties kan dat echter wel.

Bij huidkanker gaat het om ruim 33.000 mutaties; hier is uv-straling de belangrijkste boosdoener.

Voor de verstokte rokers is er nog hoop: het risico op longkanker daalt na 15 jaar gestopt te zijn met roken. Onderzoekers vermoeden dat na 15 jaar alle cellen vernieuwd zijn en de nieuwe cellen geen schadelijke mutaties meer bevatten.

Onderzoeksleider Dr Peter Campbell van het Britse Wellcome Trust Sanger Institute: ‘De kennis die de de komende jaren zullen vergaren, zullen belangrijke gevolgen hebben voor de behandeling.’

Bron: Daily Mail

Lees ook:Kanker vaker door virus veroorzaakt dan gedacht
Lees ook:250 potentiële kankergenen ontdekt
Lees ook:Longkanker bij vrouwen verdubbeld in 2020
Lees ook:‘Stamcellen kunnen kanker veroorzaken’
Lees ook:‘Stress kan kanker veroorzaken’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>