Kankerverwekkende stoffen gevonden in mascara’s

De Voedsel en waren Autoriteit (VWA) heeft begin dit jaar 19 partijen mascara’s en eyeliners uit de handel gehaald omdat er kankerverwekkende stoffen in zaten.

De VWA onderzocht in totaal 103 mascara’s. In 19 mascara’s en eyeliners trof de autoriteit nitrosaminen aan in een hoger gehalte dan wettelijk toegestaan.

Nitrosaminen worden niet als stof aan een product toegevoegd, maar ontstaan door ingrediënten die op elkaar reageren. Dit is onwenselijk, maar volgens de VWA ook onnodig omdat nitrosaminenvorming kan worden voorkomen door zuivere grondstoffen in te kopen.

Daarom heeft de VWA de cosmeticabranche aangespoord om verder onderzoek te doen naar de productie van cosmetica zonder dat nitrosaminenvorming plaatsvindt. Volgend jaar onderzoekt de VWA opnieuw mascara’s en eyeliners om te kijken of de inspanningen van de branche tot verbetering hebben geleid.

Aanleiding voor het onderzoek was een melding van de Duitse autoriteiten dat met name in blauwe mascara nitrosaminen werden aangetroffen. Het onderzoek door de VWA heeft in 6 gevallen geleid tot een internationale melding via het RAPEX-systeem.

Via dit systeem waarschuwen lidstaten elkaar voor onveilige of verboden producten die ook in andere EU-landen op de markt zijn.

De VWA heeft ook 99 monsters onderzocht op de aanwezigheid van cadmium, lood, chroom, nikkel en kwik. In geen van de producten werden gehaltes boven de toegestane norm aangetroffen.

Bron: VWA

Lees ook:Helft ballonnen bevat kankerverwekkende stoffen
Lees ook:Opnieuw EHEC aangetroffen bij Nederlandse teler
Lees ook:Waarschuwing voor gerookte vis
Lees ook:Pas op voor traditionele Aziatische kruidenpreparaten
Lees ook:Bloemkool is de schoonste groente

4 Reacties // Reageer

4 thoughts on “Kankerverwekkende stoffen gevonden in mascara’s

  1. astrid

    jammer, dat er weer zo’n ophef over gemaakt wordt!! ER WERD OP DE RADIO NIET VERTELD DAT HET ALLANG NIET MEER VERKOCHT WORDT.

      /   Reply  / 
  2. Jack

    Tja, wie draagt er dan ook blauwe mascara?

    Maar even serieus: wat een non-bericht. Als consument heb je hier helemaal niets aan. Welke mascara’s zijn onderzocht, welke niet? Wat zijn precies die bestanddelen, zodat ik mijn mascara kan controleren?

      /   Reply  / 
    1. Amber

      Ben ik helemaal met je eens. Maar dat is nu eenmaal het probleem met de VWA: die maken dat soort gegevens nooit bekend. Als je consumenten écht wilt informeren en waarschuwen, dan noem je naam en toenaam! Het ligt dus niet aan de media dat ze die niet noemen.

        /   Reply  / 
      1. Luna

        Helemaal mee eens! Ik wil nu wel weten of de mascara die ik heb goed is!

          /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>