Minder vrouwen met psychische klachten

Het gaat de goede kant op met onze geestelijke gezondheid. In 2001 had 11% van de Nederlanders van 12 jaar en ouder last van psychische problemen, in 2008 was dat 9%. Het gaat bijvoorbeeld om mensen die hebben aangegeven dat ze zenuwachtig, neerslachtig, ongelukkig of onrustig zijn. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

De daling is vooral toe te schrijven aan vrouwen. Het aantal vrouwen met psychische problemen daalde van 14 naar 11%. Bij mannen was er nauwelijks sprake was van een afname. Toch hebben vrouwen nog altijd meer last van psychische klachten dan mannen. Ze voelen zich vooral vaker zenuwachtig en onrustig.

Doordat de psychische gezondheid is verbeterd en de levensverwachting van mensen is toegenomen, stijgt ook het aantal jaren waarin we in goede geestelijke gezondheid leven.

Een kind dat in 2008 is geboren, heeft een levensverwachting in goede geestelijke gezondheid van 74 jaar. In 2001 was dit nog maar 70 jaar. Deze cijfers zijn voor jongens en meisjes gelijk. Maar omdat vrouwen gemiddeld ouder worden, leven zij wel meer jaren met een minder goede geestelijke gezondheid dan mannen.

Psychische gezondheidsproblemen komen verder het meest voor onder arbeidsongeschikten en werklozen. Ruim een derde van de arbeidsongeschikten gaf in 2007/2008 aan dat hun psychische gezondheid minder goed is. Ook hun fysieke gezondheid is vaak slechter.

Lees ook:65-plusser leeft langer en gezonder
Lees ook:Mannen en vrouwen even lang gezond
Lees ook:Vrouwen leven 4,4 jaar langer dan mannen
Lees ook:Cannabisgebruikers hebben meer psychische problemen
Lees ook:Nederlandse vrouw relatief ongezond

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>