Cannabisgebruikers hebben meer psychische problemen

Cannabisgebruikers hebben 2 keer zo vaak een minder goede geestelijke gezondheid als mensen die geen cannabis gebruiken. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Ruim 4% van de mensen tussen de 15 en 65 jaar zeggen tussen 2007 en 2009 te hebben geblowd. Een kwart van deze groep rookt dagelijks of bijna dagelijks.

Met ruim 15% is vooral onder 20- tot 25-jarige mannen het cannabisgebruik hoog. Ook bij de vrouwen is het cannabisgebruik in deze leeftijdsgroep het hoogst. Het is echter met 5% wel veel lager dan bij de mannen van die leeftijd.

Mensen die aangaven dat ze in de laatste 30 dagen cannabis gebruikt hadden, voelden zich geestelijk os psychisch minder gezond dan degene die niet gebruikt hadden. Zo had bijna 20% van de mannelijke cannabisgebruikers psychische klachten, tegenover bijna 10% van de niet-gebruikers.

Ook bij de vrouwen is dit twee keer zo veel: ruim 28% van de gebruikers had psychische klachten tegenover ruim 14% van de niet-gebruikers. Het gaat om klachten als zenuwachtigheid, neerslachtigheid en ongelukkig of onrustig zijn. De fysieke gezondheid van gebruikers en niet-gebruikers verschilt nagenoeg niet.

Bron: CBS

Lees ook:30 duizend cannabisverslaafden in Nederland
Lees ook:Meer vraag naar hulp bij verslaving
Lees ook:Speciale polikliniek voor (ex-)gebruikers anabole steroïden
Lees ook:Minder vrouwen met psychische klachten
Lees ook:Gebruik antidepressiva fors gestegen

1 Reacties // Reageer

One thought on “Cannabisgebruikers hebben meer psychische problemen

  1. Henk

    Cannabis goed voor scholieren? (Nov. 2007)
    Een onderzoek onder meer dan 5.000 Zwitserse jongeren heeft aangetoond dat degenen die cannabis roken op bepaalde gebieden even goed of zelfs beter presteren dan degenen die dat niet doen, aldus de onderzoekers. Maar dit gaat niet op voor degenen die naast cannabis ook tabak roken, zo ston…d te lezen in het rapport van Dr. J.C. Suris en collega’s aan de Universiteit van Lausanne. Het onderzoek ontkrachtte de hypothese dat degenen die zich van cannabis en tabak onthouden in alle opzichten beter functioneren.

    Cannabis goed voor de hersenen (Feb 2010) Uit experimenten op ratten blijkt dat cannabis dementie kan voorkomen. Stoffen in wiet zorgen er namelijk voor dat nieuwe hersencellen aangemaakt worden en vermindert het risico op ontstekingen die met dementie in verband worden gebracht

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>