Q-koortsbacterie voor het eerst bij de mens geïsoleerd


Onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut (CVI), onderdeel van Wageningen Universiteit, zijn er voor het eerst in geslaagd om de Q-koortsbacterie bij mensen te isoleren.

Daarmee wordt het mogelijk om het onderzoek naar het ontstaan van de ziekte en naar het effect van de behandeling van patiënten uit te breiden. Ze kunnen bijvoorbeeld veel makkelijker uitproberen welke medicatie effect heeft op de bacterie.

De bacterie Coxiella burnetii, die de Q-koorts veroorzaakt, is bij mensen heel lastig op te sporen. Eerder lukte het al wel om de bacterie te isoleren en op te kweken uit de nageboorte van een geit. Maar bij menselijk weefsel was het nog niet eerder gelukt.

De wetenschappers kunnen nu het genetisch materiaal van de bacterie bij mensen vergeleken met genetisch materiaal van de dierlijke Q-koortsbacteriën. Ze hopen dat op die manier het ontstaan van chronische Q-koorts beter kan worden onderzocht.

Bron: CVI

Lees ook:Al ruim 1600 gevallen van Q-koorts
Lees ook:Wetenschappers isoleren bacterie die Q-koorts veroorzaakt
Lees ook:Vaccinatie tegen Q-koorts start in januari
Lees ook:Onderzoek naar Q-koorts in Friesland
Lees ook:Reeën en wilde zwijnen mogelijk ook besmet met Q-koorts

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>