Bijziendheid is erfelijk bepaald

Bijziendheid is erfelijk. Je krijgt de aandoening via je ouders. Dat hebben onderzoekers van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam voor het eerst wetenschappelijk aangetoond.

De onderzoekers hebben alle chromosomen van ruim 15.000 mensen getest. Daaruit blijkt dat mensen met een genetische variant op chromosoom 15 een hoger kans op bijziendheid hebben. Daardoor kunnen zij slecht veraf zien.

Ruim een kwart van de mensen kampt met bijziendheid. De aandoening is de belangrijkste oorzaak van blindheid op middelbare leeftijd. Bij bijzienden groeit de oogbol excessief in de lengte. Hierdoor valt het brandpunt van de lichtstralen die het oog in schijnen vóór het netvlies, in plaats van erop. Dat zorgt voor een onscherp beeld.

Naast erfelijke factoren spelen ook omgevingsfactoren een rol. Zo krijgen mensen die als kind veel hebben gelezen, weinig buiten hebben gespeeld en een hoog opleidingsniveau hebben, op latere leeftijd vaker last van bijziendheid. Ook komt de aandoening vaker voor bij stadsbewoners dan op het platteland.

Het lijkt erop dat een verkeerde combinatie van genetische aanleg en omgevingsfactoren het ontstaan van bijziendheid in de hand werkt.

Bron: Erasmus MC

Lees ook:Ontdekking gen werpt nieuw licht op MS
Lees ook:‘Vroeg drinken is erfelijk’
Lees ook:Oorzaak gevonden voor plotseling scheuren slagader
Lees ook:Genen beïnvloeden tijdsbesteding jongeren
Lees ook:Nieuwe genen voor hoge bloeddruk ontdekt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>