Nieuwe genen voor hoge bloeddruk ontdekt

Een internationale groep onderzoekers heeft een doorbraak bereikt in het onderzoek naar hoge bloeddruk. Zij ontdekten verschillende nieuwe genen die een rol spelen bij het ontstaan van de aandoening die circa 1 op de 3 mensen in Europa en de Verenigde Staten treft.

Hoge bloeddruk is een belangrijke risicofactor voor hart- en vaatziekten. De bloeddruk wordt voor een belangrijk deel – naar schatting zo’n 30 tot 60% – bepaalde door erfelijke aanleg die kan verschillen tussen mensen. Daarnaast hebben ook factoren als voeding en roken invloed op de bloeddruk.

Aan het wereldwijde onderzoek deden onder meer wetenschappers van het Universitair Medisch Centrum Utrecht en het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam mee.

De Rotterdammers ontdekten 11 nieuwe genetische variaties die hoge bloeddruk kunnen veroorzaken, in Utrecht vonden ze er 8. De resultaten overlappen elkaar deels: 3 genetische variaties werden in beide onderzoeken ontdekt.

De onderzoeksteams hebben hun bevindingen gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Genetics.

Het UMC Utrecht benadrukt dat de genen slechts een klein beetje bijdragen aan de bloeddruk. ‘Maar de bevindingen vergroten het inzicht in het ontstaan van hoge bloeddruk en zouden kunnen bijdragen aan ontwikkeling van nieuwe behandelingen. Het heeft overigens geen zin op deze genen te screenen, daarvoor zijn effecten te klein.’

Genetisch onderzoek bij hoge bloeddruk staat nog in de kinderschoenen. Naar verwachting worden er in de toekomst nog meer genetische variaties gevonden die een rol spelen. Ook moet nog worden uitgezocht hoe de variaties de bloeddruk beïnvloeden.

De onderzoekers denken dat sommige genen de productie beïnvloeden van hormonen die de nieren besturen. Andere genen zouden betrokken zijn bij de invloed van bloedvaten op de bloeddruk.

Lees ook:Vier nieuwe diabetes-genen ontdekt
Lees ook:Genen voor botontkalking ontdekt
Lees ook:Vijf nieuwe genen schizofrenie ontdekt
Lees ook:21 nieuwe ‘cholesterolgenen’ ontdekt
Lees ook:Vijf nieuwe borstkankergenen ontdekt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>