21 nieuwe ‘cholesterolgenen’ ontdekt

Wetenschappers hebben 21 nieuwe genen gevonden die cholesterolwaarden van het bloed bepalen. Dat meldt het UMC Utrecht dat het internationale onderzoek leidde.

Een team van internationale onderzoekers van het UMCU, AMC in Amsterdam, Children’s Hospital van Philadelphia en University College London, analyseerde ongeveer 50.000 genetische varianten in zo’n 2.100 genen met een rol in hart- en vaatziekten.

Ze bekeken deze genen in meer dan 65.000 mensen en herhaalden de resultaten in een onafhankelijk onderzoek van 25.000 mensen. Bovendien vergeleken de onderzoekers de resultaten met eerder onderzoek van nog eens 100.000 personen.

Op deze manier spoorden de onderzoekers 21 nieuwe genen op die invloed hebben op de cholesterolwaarden in ons bloed. Daarnaast bevestigt het onderzoek de relatie tussen veranderingen in 49 recent gevonden genen met cholesterolwaarden.

Zowel genetische als omgevingsfactoren bepalen cholesterolwaarden in het bloed. Er is een duidelijke relatie tussen cholesterol waarden en hart- en vaatziekten. Zo is een te hoog LDL-cholesterol een risicofactor voor het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Een hoog niveau van HDL-cholesterol werkt juist beschermend.

‘We gaan nu op zoek naar het verband tussen de nieuw gevonden genen en het optreden van hartinfarcten, etalagebenen en beroertes’, aldus cardioloog dr. Folkert Asselbergs van het UMC Utrecht, een van de onderzoeksleiders.

‘Daarnaast vormen deze genen een waardevol aangrijpingspunt voor het ontwikkelen van nieuwe cholesterolverlagende geneesmiddelen.’

Bron: UMCU

Lees ook:Nieuwe genen voor hoge bloeddruk ontdekt
Lees ook:Vier nieuwe diabetes-genen ontdekt
Lees ook:Werken zelftests wel?
Lees ook:Vijf nieuwe genen schizofrenie ontdekt
Lees ook:Genen ontmaskerd als veroorzakers borstkanker

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>