Vijf nieuwe genen schizofrenie ontdekt

Een internationaal team van wetenschappers heeft 5 nieuwe genen ontdekt die een rol spelen bij schizofrenie. Psychiatrische onderzoekers van het UMC Utrecht leverden een belangrijke bijdrage aan de resultaten die zijn gepubliceerd in het tijdschrift Nature Genetics.

De ontdekking werd gedaan tijdens een genetische analyse van bijna 52.000 mensen, waarvan ongeveer 17.000 schizofreniepatiënten. Het leverde 7 genvarianten op die betrokken zijn bij schizofrenie, 5 daarvan kenden wetenschappers nog niet. Mensen met de nieuwe genen hebben zo’n 10 tot 20% meer kans op schizofrenie.

Eén van de nieuwe genen is MIR137. Daarvan is bekend dat het invloed heeft op groeiende hersencellen. Het lijkt waarschijnlijk dat MIR137 een rol speelt bij het ontstaan van schizofrenie aangezien de hersenziekte het gevolg is van een verstoorde hersenontwikkeling. Het gen wijst dus de weg naar een nieuw biologisch mechanisme dat verstoord is bij schizofrenie.

Het onderzoek bevestigt ook de overlap tussen schizofrenie en bipolaire ziekte (‘manische depressiviteit’). Veranderingen in drie genen blijken zowel de kans op schizofrenie als op bipolaire ziekte te verhogen.

Psychiater prof. dr. René Kahn van het UMC Utrecht werkte mee aan het onderzoek. ‘Dit is een belangrijke stap in het ontrafelen van de oorzaak van schizofrenie. Op de langere duur biedt het aanknopingspunten voor een betere behandeling.’

In Nederland lijden ongeveer 100.000 mensen aan schizofrenie. Hoe de ziekte ontstaat is onduidelijk, maar genetische aanleg speelt een belangrijke rol.

Mensen met schizofrenie hebben last van psychotische verschijnselen zoals hallucinaties en wanen. Daarnaast raken patiënten in zichzelf gekeerd, vertonen weinig initiatief en gaan slechter cognitief functioneren. 

Bron: UMCU

Lees ook:Vier nieuwe diabetes-genen ontdekt
Lees ook:Genen achter belangrijke ziektes ontdekt
Lees ook:21 nieuwe ‘cholesterolgenen’ ontdekt
Lees ook:Nieuwe genen voor hoge bloeddruk ontdekt
Lees ook:Vijf nieuwe borstkankergenen ontdekt

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>