Vijf nieuwe borstkankergenen ontdekt

Britse wetenschappers hebben 5 nieuwe genetische afwijkingen ontdekt die borstkanker veroorzaken. Dit brengt het totaal op 18. Het onderzoek kan bijdragen aan de ontwikkeling van een test die kan voorspellen of vrouwen een verhoogde kans op borstkanker hebben.

Wetenschappers van de Universiteit van Cambridge onderzochten de genetische code van circa 5000 Britse patiënten met een familiegeschiedenis van borstkanker. Dat vergeleken ze met het DNA van 24.000 andere vrouwen, sommige met en sommige zonder borstkanker. Zo ontdekten ze de 5 nieuwe genetische afwijkingen.

De afwijkingen geven een licht verhoogd risico op borstkanker. Van 2 andere genen – BRCA1 en BRCA2 – is bekend dat ze een sterk verhoogde kans op de ziekte geven.

Volgens Dr Douglas Easton of the University of Cambridge kan de nieuwe ontdekking bijdragen aan een beter begrip waarom borstkanker ontstaat.

Erfelijke borstkanker is zeldzaam; slechts 1 op de 20 gevallen van borstkanker is erfelijk. Naar schatting zijn de 18 nu bekende genetische afwijkingen verantwoordelijk voor 8% van de erfelijke vormen van borstkanker. Toch worden vrouwen er op dit moment nog niet op gescreend.

Mogelijk komt daar in de toekomst verandering in. De ontwikkeling van een genetische test kan artsen helpen om vrouwen op te sporen die een verhoogde kans op borstkanker hebben, zodat die tijdig kunnen beslissen of en welke maatregelen ze willen nemen om de kans op de ziekte te verkleinen.

De precieze reden waarom vrouwen borstkanker ontwikkelen is niet bekend. Wel wordt algemeen aangenomen dat naast erfelijkheid ook omgevings- en leefstijlfactoren een rol spelen.

Bron: BBC

Lees ook:‘Actieve leefstijl verkleint kans op erfelijke borstkanker’
Lees ook:Invloed erfelijke borstkankergenen bij iedereen anders
Lees ook:Oncologen: Erfelijke borstkanker, pas op met pil
Lees ook:Landelijk onderzoek naar erfelijke borst- en eierstokkanker
Lees ook:‘Kans op borstkanker in risicogroep lager’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>