‘Actieve leefstijl verkleint kans op erfelijke borstkanker’


Een actieve leefstijl verkleint mogelijk de kans op erfelijke borstkanker. Dat is de voorlopige conclusie van het proefschrift van Anouk Pijpe, onderzoeker bij het Nederlands Kanker Instituut.

Vrouwen die belast zijn met de erfelijke genetische afwijking in het BRCA1 of BRCA2 gen hebben een 6 tot 8 maal grotere kans op het krijgen van borstkanker dan vrouwen zonder deze erfelijke aanleg. Dit risico lijkt enigszins teruggebracht te kunnen worden door voldoende te bewegen en een gezond lichaamsgewicht.

Dat een gezonde leefstijl het risico op borstkanker voor de algemene bevolking verkleint was al eerder aangetoond. Het onderzoek van Anouk Pijpe laat zien dat dit ook geldt voor vrouwen met erfelijke borstkanker (BRCA 1 en 2).

Anouk Pijpe geeft aan dat haar onderzoek – een van de eerste in zijn soort – een stap in de goede richting is, maar dat we er nog lang niet zijn: ‘Het is nog te vroeg voor specifieke aanbevelingen. Daarvoor is vervolgonderzoek noodzakelijk.’ Tot die tijd is de belangrijkste boodschap aan BRCA1/2 mutatiedraagsters dat de aanbevelingen zoals die in het algemeen gelden, zeker ook voor hen van toepassing zijn.

Bron: NKI

Lees ook:‘Geen röntgenonderzoek bij erfelijke borstkanker’
Lees ook:Invloed erfelijke borstkankergenen bij iedereen anders
Lees ook:Oncologen: Erfelijke borstkanker, pas op met pil
Lees ook:Vijf nieuwe borstkankergenen ontdekt
Lees ook:‘Kans op borstkanker in risicogroep lager’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>