Vier nieuwe diabetes-genen ontdekt

Een internationaal team van onderzoekers heeft vier genen ontdekt die een rol spelen bij het ontstaan van diabetes type 2, ook wel ouderdomsdiabetes genoemd. De resultaten van het onderzoek, waaraan het UMC Utrecht heeft meegewerkt zijn gepubliceerd in het tijdschrift American Journal of Human Genetics.

Het onderzoek omvat gegevens van 17.000 diabetespatiënten en 70.000 gezonde proefpersonen. Het is daarmee het grootste genetische onderzoek naar diabetes tot nu toe.

De genetische vergelijking bracht vier nieuwe genen aan het licht die een rol spelen bij het ontstaan van diabetes. Twee van deze genen zijn betrokken bij de energiehuishouding van het lichaam. Het onderzoek combineerde genetische gegevens van uiteenlopende bevolkingsgroepen.

‘De resultaten laten zien dat een complexe ziekte als diabetes beïnvloed wordt door een groot aantal factoren’, stelt geneticus prof. dr. Paul de Bakker van het UMC Utrecht. ‘Bovendien geeft deze studie aan hoe groot de genetische overeenkomst eigenlijk is tussen mensen van verschillende etniciteit. In verschillende populaties vinden we dezelfde genen die het risico op diabetes beïnvloeden.’

In 2007 hadden ruim 740.000 mensen diabetes mellitus. Jaarlijks komen daar ongeveer 70.000 mensen bij. Zo’n 90% van hen heeft diabetes type II. Alle bekende genetische risicofactoren samen kunnen nu ongeveer 10% van de gevallen van diabetes type II verklaren. Het opsporen van diabetesgenen kan aanknopingspunten opleveren voor nieuwe medicijnen.

Bron: UMCU

 

Lees ook:Nieuwe genen voor hoge bloeddruk ontdekt
Lees ook:Vijf nieuwe genen schizofrenie ontdekt
Lees ook:21 nieuwe ‘cholesterolgenen’ ontdekt
Lees ook:Genen ontdekt die kans op diabetes vergroten
Lees ook:Onderzoek naar effect sporten op ontstaan diabetes

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>