Moedersterfte neemt wereldwijd fors af

De wereldwijde aandacht voor moedersterfte werpt zijn vruchten af. Het aantal vrouwen dat tijdens de bevalling overlijdt, is de afgelopen 18 jaar met meer dan een derde afgenomen. Dat meldden de Verenigde Naties vandaag op basis van een gezamenlijk onderzoek door de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, de Wereldbank en Unicef.

In 1990 stierven jaarlijks nog ongeveer 546.000 vrouwen aan complicaties tijdens de bevalling, in 2008 waren dat er zo’n 358.000, een afname van 34 procent. In Afrika en Zuid-Azië sterven veruit de meeste vrouwen in het kraambed: 87% van de moedersterfte heeft daar plaats.

Het onderzoek is vooral een opsteker voor Azië: daar is de moedersterfte in 18 jaar tijd met meer dan de helft afgenomen.

Kleine tegenvaller is dat de doelstelling om de moedersterfte in 2015 met 75% verlaagd te hebben, niet gehaald zal worden. Maar de directeur-generaal van de WHO, Margaret Chan, noemt de afname desalniettemin ‘bemoedigend nieuws.’

Ondanks de afname, sterven er wereldwijd nog altijd 1000 vrouwen per dag tijdens de bevalling.

Bron: WHO

Lees ook:Moedersterfte in Nederland neemt toe
Lees ook:Even stilstaan bij Moedernacht
Lees ook:Fijne moederdag!!
Lees ook:Eerder ingrijpen bij zwangerschapsvergiftiging
Lees ook:‘Thuisbevallen beter dan in het ziekenhuis’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>