Explosieve stijging van dementie

Het aantal mensen met dementie zal de komende jaren explosief stijgen. Tegelijkertijd zijn er steeds minder mensen die als zogeheten mantelzorger voor hen kunnen zorgen. Die noodkreet slaakt Alzheimer Nederland een dag voor Wereld Alzheimer Dag die jaarlijks op 21 september wordt gehouden.

In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen een vorm van dementie waarvan de ziekte van Alzheimer de meest voorkomende is. Bijna iedereen krijgt daarom in zijn leven met dementie te maken, als patiënt of als familielid.

Op dit moment telt Nederland circa 235.000 patiënten met diabetes (waarvan 12.000 jonger zijn dan 65), maar dat aantal zal naar verwachting verdubbelen tot ruim een half miljoen in 2050.

Gea Broekema, directeur van Alzheimer Nederland: ‘En dit terwijl de beroepsbevolking die voor deze mensen moet zorgen in dezelfde periode zal halveren.’

Van alle mensen met dementie woont 70%  thuis; zij worden verzorgd door hun naaste familie en/of omgeving, de zogenaamde mantelzorgers.

Maar mantelzorg heeft een prijs. Nu al is meer dan 80% van de mantelzorgers overbelast, of loopt een groot risico op overbelasting.

De Amsterdamse neuroloog van het VU medisch centrum prof. dr. Philip Scheltens, maakt zich vandaag in De Telegraaf zorgen over het toenemende aantal jonge dementiepatiënten.

Hij wijst erop dat behandelaars te maken krijgen met een sterk toenemend aantal patiënten onder de 65 jaar. ‘Vijftigers, veertigers, zelfs patiënten van in de dertig… Ook dat is helaas geen uitzondering meer.’ Op dit moment telt Nederland circa 12.000 mensen onder de 65 jaar met dementie. 

Positief punt is dat wetenschappers ervan overtuigd zijn dat dementie te voorkomen is, of zelfs te genezen zal zijn. Broekema: ‘Dementie is geen ver van ons bedshow. Wij moeten er met zijn allen -overheid, bedrijfsleven en de Nederlandse bevolking- voor zorgen dat er een oplossing komt.’

Bron: Alzheimer Nederland

Lees ook:Crisishulp bij dementie schiet tekort
Lees ook:Vaccin tegen dementie getest
Lees ook:Marga Bult is ambassadeur van Alzheimer Nederland & ze gaat optreden in Alzheimer Café’s
Lees ook:Tienduizenden dementerenden ondervoed
Lees ook:Ik wil nieuwe herinneringen maken, ook al vergeet ik ze

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>