Medicatieveiligheid in zorginstellingen is onvoldoende

Zorginstellingen doen veel te weinig om fouten met medicijnen te voorkomen. Dat concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in een onderzoek naar de medicatieveiligheid in verpleeghuizen, verzorgingshuizen, instellingen voor gehandicaptenzorg en de thuiszorg.

In totaal werden 208 instellingen bezocht: 66 instellingen/locaties voor gehandicaptenzorg, 49 thuiszorginstellingen, 46 verpleeghuizen en 47 verzorgingshuizen.

De mate waarin de bezochte instellingen voldeden aan wetten en regels op het gebied van de medicijnverstrekking verschilt per sector.

Vooral bij de bezochte thuiszorginstellingen en de instellingen voor mensen met een verstandelijke beperking is de medicatieveiligheid zorgwekkend. Bij de thuiszorginstellingen constateerde de inspecties ‘zeer grote risico’s’.

In de bezochte verpleeghuizen val de situatie mee, maar ook hier is in ruim driekwart van de bezochte verpleeghuizen verbetering op één of meer punten noodzakelijk. Dat geldt ook voor bijna alle verzorgingshuizen.

De IGZ constateerde onder meer dat medicatiedossiers van patiënten niet of niet goed worden bijgehouden, overdrachten van de ene aan de andere hulpverlener ontbreken of niet volledig zijn en dat het personeel onvoldoende was bijgeschoold. Ook is er vaak onvoldoende controle op het klaar maken en ronddelen van de medicatie.

De Inspectie gaat verscherpt toezicht houden op de instellingen die het slechtst scoren en waar het risico zeer hoog is.

Bron: IGZ

Lees ook:Zorg verpleegtehuizen nog onder de maat
Lees ook:Kwaliteit personeel verpleeghuis slecht
Lees ook:‘Verpleeghuizen schieten ernstig tekort’
Lees ook:Inspectie tikt thuiszorginstellingen op de vingers
Lees ook:Inspectie sluit OK’s Utrechtse kliniek

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>