Artsen waarschuwen: niet te lang met de laptop op schoot

Met de laptop op schoot werken kan huidbeschadigingen veroorzaken zoals het ‘toasted skin syndrome’ en in zeldzame gevallen zelfs kanker. Daarvoor waarschuwen artsen van de University Hospital in het Zwitserse Basel.

De warmte die door de laptops wordt geproduceerd, kan permanente verkleuringen van de huid veroorzaken, wat ook wel het ‘toasted skin sydrome’ genoemd wordt. De temperatuur aan de onderzijde van de computer kan oplopen tot wel 50 graden.

In medische vakbladen is de afgelopen jaren zeker 10 keer melding gedaan van het ‘toasted skin sydrome’. Zo verschenen er bij een 12-jarige jongen sponsvormige vlekken op de benen nadat hij maandenlang enkele uren per dag met de laptop op schoot computergames zat te spelen.

Hij merkte wel dat de computer heet van onderen werd, maar verplaatste hem niet, schrijven Zwitserse onderzoekers in het medisch tijdschrift Pediatrics. Ook bij een Amerikaanse studente deed zich een soortgelijk geval voor. Zij werkte maar liefst 6 uur per dag met de laptop op schoot.

De huidbeschadiging lijkt op een huid die langdurig aan zonlicht is blootgesteld. Naarmate die periode langer duurt, neemt de verkleuring toe. Hoewel de aandoening meestal onschuldig is, kunnen de huidverkleuringen permanent zijn en in zeldzame gevallen zelfs huidkanker veroorzaken, aldus de Zwitserse onderzoekers.

Het ‘toasted skin syndrome’ komt ook voor bij bakkers, zilversmeden en anderen die tijdens hun beroep aan hitte worden blootgesteld.

Grote computerfabrikanten als Apple, Hewlett Packard and Dell waarschuwen in hun gebruiksaanwijzingen voor het plaatsen van laptops op je schoot vanwege de kans op brandwonden. Geadviseerd wordt om iets onder de laptop te leggen, zodat de huid niet warm wordt.

Volgens Dr Bav Shergill, woordvoerder van de Britse Vereniging van Dermatologen is er echter geen reden tot ongerustheid. ‘Meestal herstelt de huid zichzelf weer zonder dat er permanente verkleuringen ontstaan.’

Bron: Daily Mail

Lees ook:‘Tablet op schoot slecht voor de gezondheid’
Lees ook:Draadloos internetten in ziekenhuis in opkomst
Lees ook:Schuif gezondheidsrisico’s op de werkplek niet onder stoelen of banken
Lees ook:Roep om verbod permanente rimpelvullers
Lees ook:Gewelddadige spellen….zijn niet echt gezond

2 Reacties // Reageer

2 thoughts on “Artsen waarschuwen: niet te lang met de laptop op schoot

  1. Djonno

    Wat een bullshit man xD
    Ik heb nergens last van jonguh

      /   Reply  / 
    1. Anouk

      Sommige mensen wel zoals ik..

        /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>