Britse wetenschappers claimen depressie-gen

Wetenschappers van de Universiteit van Yale hebben een gen ontdekt dat een belangrijke oorzaak van depressies kan zijn. Het gen, MKP-1 genaamd, blijkt bij depressieve mensen 2 keer zo actief als bij mentaal gezonde mensen. De ontdekking kan mogelijk leiden tot nieuwe behandelingen voor mensen die niet op de huidige medicijnen reageren.

De wetenschappers analyseerden de hersenen van 21 overleden mensen bij wie depressie was vastgesteld en vergeleken die met de hersenen van 18 mensen die niet aan een depressie leden. Bij de depressieve mensen bleek MKP-1 twee keer zo actief.

Het gen lijkt – wanneer het wordt geactiveerd – een aantal paden te blokkeren die essentieel zijn voor het overleven en functioneren van neuronen in onze hersenen. Die neuronen zijn nodig om informatie in ons brein over te brengen en om te zetten door een aantal chemische en elektronische processen.

Volgens onderzoeksleider professor Ronald Duman zou het gen wel eens de hoofdoorzaak, of minstens een belangrijke veroorzakende factor van depressies kunnen zijn.

Zijn onderzoeksteam ontdekte ook dat als het MKP-1 bij muizen werd geneutralisered, dat zij immuun werden voor stress. Wanneer het gen vervolgens weer werd geactiveerd, vertoonden zij tekenen van een depressie.

Experts geloven dat meerdere psychologische processen een rol spelen bij depressie. Dat is ook de reden dat 40% van de depressieve mensen niet goed reageert op de huidige medicijnen. Ook duurt het vaak weken of maanden voor een antidepressivum effect heeft. Mogelijk kan MKP-1 een rol spelen bij de ontwikkelingen van een nieuwe klasse antidepressiva, die bij deze patiënten wel werken.

Bron: Daily Mail

Lees ook:Mannen beleven depressie anders dan vrouwen
Lees ook:Hersencellen groeien door lichaamsbeweging
Lees ook:‘Depressie verdubbelt risico dementie’
Lees ook:Depressie en hartklachten nauw met elkaar verbonden
Lees ook:Hersenen pieken bij 39 jaar

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>