‘Depressie verdubbelt risico dementie’


Aan een depressie lijden kan het risico op dementie later in het leven bijna verdubbelen. Dat zegt de Britse BBC, die zich baseert op recent onderzoek.

Experts wisten al langer dat dat beide aandoeningen vaak samen voorkomen, maar tot op heden was het niet bekend of de een tot de ander leidt. Twee studies in het Amerikaanse vakblad Neurology lijken er nu op te wijzen dat het hebben van een depressie wel degelijk vaker tot dementie leidt, maar over het ‘waarom’ tast men nog in het duister.

De wetenschappers benadrukken dat de onderzoeksresultaten een verband aantonen en geen oorzaak. Mogelijk spelen ook andere factoren een rol, zoals de chemie in de hersenen, voeding en de tijd die iemand aan sociale contacten besteedt.

Dr. Jane Saczynski van de Universiteit van Massachusetts, die een van beide onderzoeken leidde, zegt: ‘We weten niet of een depressie de oorzaak is van dementie, maar er is wel een aantal manieren waarop depressie het risico kan vergroten. Zo kan de ontsteking van het hersenweefsel, die voorkomt bij depressies, bijdragen tot dementie. Ook een aantal eiwitten in de hersenen die toenemen als iemand depressief is, spelen mogelijk een rol.’

De tweede studie toonde wel een rechtstreeks verband aan tussen depressies en dementie. Iemand met 2 of meer depressies loopt bijna dubbel zoveel kans op dementie. Meer onderzoek is nodig om aan te tonen waarom de twee aandoeningen met elkaar verbonden zijn.

Bron: BBC

Lees ook:Britse wetenschappers claimen depressie-gen
Lees ook:Dodelijke combinatie bij vrouwen: diabetes en depressie
Lees ook:Depressies krijgen zijn niet erfelijk
Lees ook:Stress met afwijkend gen maakt gevoelig voor depressie
Lees ook:7% lijdt aan depressies

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>