Diagnose bij kanker kan veel sneller

In vrijwel alle gevallen kan binnen 5 dagen vast gesteld worden of een patiënt kanker heeft. De helft zou zelfs binnen 24 uur uitsluitsel kunnen krijgen. Dat stelt de Stichting Alpe d’Huzes. De stichting heeft de taskforce ‘Wachten is geen optie’ opgericht die de expertise op het gebied van diagnostiek en ziekenhuisorganisatie gaat bundelen, zodat patiënten minder lang in onzekerheid hoeven verkeren.

Volgens de norm van KWF Kankerbestrijding moeten patiënten binnen 5 werkdagen bij het ziekenhuis terecht kunnen, vanaf het moment dat de huisarts hen doorverwijst.

Vervolgens zou een patient bij voorkeur binnen 1 tot 3 dagen moeten horen waar hij aan toe is. Om dit laatste te bereiken, lijkt verdere concentratie van kennis nodig in gespecialiseerde centra met voldoende capaciteit.

De taskforce gaat zich inzetten om de diagnostiek voor kankerpatiënten in Nederland te versnellen. Drie ziekenhuizen in Nederland hebben al hun medewerking toegezegd aan het initiatief: het Nederlands Kanker Instituut-Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, het UMC Utrecht en het UMC St Radboud (Radboud Universitair Centrum voor Oncologie).

Zij gaan de aanwezige kennis bundelen en delen en optimaliseren hun interne processen. Doel is binnen een jaar de meeste van hun nieuwe kankerpatiënten binnen één dag uitsluitsel te geven over hun ziekte en behandelmogelijkheden, ingeval dat nu nog niet zo is. Bij overige patiënten is het streven om de wachttijd – waar dit fysiek mogelijk is – tot maximaal 5 werkdagen terug te brengen.

Femke Welles van KWF Kankerbestrijding: ‘We hopen dat sneldiagnose de drempel verlaagt om met bepaalde symptomen naar de dokter te gaan. Men hoeft dan immers niet meer weken in onzekerheid te zitten. Hoe eerder kanker wordt ontdekt, des te groter is de kans op overleving en een minder ingrijpende behandeling.’

Bron: KWF

Lees ook:‘Grotere rol voor huisarts bij nazorg kanker’
Lees ook:Zwarte lijst tegen ‘genezers’ van kanker
Lees ook:Sta ook op tegen Kanker!
Lees ook:Klimmen tegen kanker
Lees ook:Kankerpatiënten niet langer dan twee weken wachten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>