‘Hoge bloedsuikerspiegel veroorzaakt geen kanker’

Mensen met diabetes type 2 hebben een verhoogde kans op kanker. Hoe dat precies komt, is niet bekend. Wetenschappers vermoedden lange tijd dat regelmatig hoge bloedsuikerspiegels een van de mogelijke boosdoeners is, maar Canadese onderzoekers denken daar anders over.

Kankercellen hebben veel glucose uit bloed nodig om verder te groeien en te delen. Ze zouden daar gebruik van kunnen maken bij mensen met diabetes.

Canadese wetenschappers hebben echter 7 eerdere studies naar het verband tussen de bloedsuikerspiegel en kanker bij mensen met diabetes type 2 op een rij gezet en hebben daarin geen verband tussen beiden kunnen ontdekken.

Aan de onderzoeken deden in totaal zo’n 37.000 mensen mee. De helft kreeg een standaardbehandeling, de andere helft een behandeling met als doel de bloedsuikerspiegel zo laag mogelijk te houden. De deelnemers werden vervolgens een aantal jaren in de gaten gehouden.

Uiteindelijk bleken de degenen die een standaard behandeling hadden gekregen, ongeveer evenveel kans hadden om kanker te krijgen of om aan kanker te overlijden als de deelnemers die intensief werden behandeld.

Volgens de wetenschappers is er nog geen definitief bewijs dat een hoge bloedsuikerspiegel een grotere kans op kanker veroorzaakt bij diabetespatiënten. Om helemaal zeker te zijn is langdurig, grootschalig onderzoek nodig.

Bron: Leesbaaronderzoek.nl

Lees ook:Diabetes door honger in de baarmoeder
Lees ook:Eten van rood vlees vergroot kans op diabetes
Lees ook:Diabetes gaat vaak samen met psoriasis
Lees ook:Speciale flesvoeding kan mogelijk diabetes voorkomen
Lees ook:Minder kans op diabetes met kleine borsten

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>