Te weinig bestralingscapaciteit voor kankerpatiënten

Het aantal plekken in Nederland waar kankerpatiënten kunnen worden bestraald, moet snel omhoog. Dat zegt Gerard van Rhoon van de Daniël den Hoedkliniek in Rotterdam vandaag in het Algemeen Dagblad. Op dit moment telt Nederland 21 bestralingslocaties.

Dat is te weinig, meent Van Rhoon. Daardoor moeten patienten in sommige gevallen op hun behandeling wachten, doordat ze acute gevallen voor moeten laten gaan. Dat komt bijvoorbeeld voor bij patiënten met prostaatkanker, omdat dat een langzaamgroeiende vorm van kanker is.

Tot nu toe heeft de toestroom van kankerpatiënten nog niet tot levensbedreigende situaties geleid, maar volgens medici moet het aantal behandelplekken snel fors omhoog.

In de afgelopen tien jaar is het aantal nieuwe kankergevallen – mede door de vergrijzing – met maar liefst 30% gestegen tot ruim 70.000 per jaar. Circa de helft van hen heeft bestraling nodig.

De Daniël den Hoedkliniek, dat gespecialiseerd is in kanker, opent deze week een dependance in Dordrecht waar in de toekomst 160 patiënten per dag bestraald kunnen worden.

Lees ook:‘​Nederland niet voorbereid op toename kankerpatiënten’
Lees ook:‘Kies je eigen dokter’
Lees ook:Sterftecijfer kanker verdubbeld in 2030
Lees ook:Sterke stijging kanker in Noord-Nederland
Lees ook:‘Grotere rol voor huisarts bij nazorg kanker’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>