Sterke stijging kanker in Noord-Nederland

Het aantal kankerpatiënten in Noord-Nederland stijgt de komende 15 jaar met maar liefst 35 tot 45%. Dat melden noordelijke kranten aan de hand van prognoses van het Integraal Kankercentrum Noord Oost (IKNO) in Groningen. Alle 4 de meestvoorkomende tumorsoorten – longen, prostaat, darm en huid – zullen toenemen.

Volgens het IKNO is de groei toe te schrijven aan de vergrijzing en de vroegtijdige ontdekking van kanker. Maar ook de levensstijl speelt nog altijd een rol bij de ontwikkeling van de ziekte, legt hoofd onderzoek Sabine Siesling in de Leeuwarder Courant uit.

In Friesland zal dit jaar bij circa 3800 mensen kanker vastgesteld worden. In 2025 zal het aantal nieuwe gevallen naar verwachting op 5188 uitkomen.

In Groningen en Drenthe worden ieder jaar bijna 7000 mensen door kanker getroffen. Dat zullen er over 15 jaar volgens de prognoses van het IKNO meer dan 10.000 zijn.

Door de verbeterde medische zorg zal wel in de toekomst een steeds groter deel van de kankerpatiënten de ziekte overleven. De samenleving zal daaraan moeten wennen, stelt Renée Otter, directeur van het IKNO in het Dagblad van het Noorden.

Steeds meer kankerpatiënten worden na een behandeling genezen verklaard en kunnen bijvoorbeeld weer terugkeren in hun baan. Maar bedrijven houden daar vaak geen rekening mee en schrijven kankerpatiënten te snel af.

Bij mannen komt prostaat-, darm- en longkanker het meeste voor, bij vrouwen borst-, huid-, long- en darmkanker. Kwaadaardige tumoren komen relatief vaker bij mannen dan bij vrouwen voor, zo blijkt uit de cijfers.

Lees ook:Ex-kankerpatiënt vaker werkloos
Lees ook:Sterftecijfer kanker verdubbeld in 2030
Lees ook:Ziekenhuizen kunnen toename kanker niet aan
Lees ook:Minder sterfgevallen aan kanker verwacht
Lees ook:‘​Nederland niet voorbereid op toename kankerpatiënten’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>