Sterfte rond operaties kan gehalveerd

De sterfte rond operaties in Nederland kan gehalveerd worden als artsen en verpleegkundigen een patiënt vóór en na de operatie uitgebreid controleren. Alleen al voor Nederland zou dat duizenden doden per jaar kunnen schelen, zo blijkt uit onderzoek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam.

De wetenschappers van het AMC ontwikkelden een uitgebreide checklist aan de hand waarvan een patiënt op meerdere momenten tijdens de opname gecontroleerd wordt. Alleen als alles in orde is, kan de patiënt naar de volgende stap. De resultaten van het onderzoek naar de nieuwe werkwijze SURPASS zijn gepubliceerd in de New England Journal of Medicine (NEJM).

Onderzoeksleider Marja Boermeester, chirurg in het AMC, noemt het resultaat van de studie opzienbarend. ‘Zelfs wij zijn verrast door het enorme effect op de sterfte.’ Behalve de afname in sterfte neemt ook het aantal complicaties rond klinische operaties fors af. De resultaten gelden voor ziekenhuizen waar al een hoge kwaliteit van zorg wordt geboden.

Uit diverse internationale studies blijkt dat van de 150 patiënten die in de Westerse wereld in een ziekenhuis worden opgenomen, er één overlijdt niet zozeer als gevolg van de ziekte, maar mede door complicaties die in het ziekenhuis optreden. Bijna de helft hiervan is in theorie te voorkomen. Veel van deze incidenten doen zich voor bij patiënten die worden geopereerd.

Boermeester: ‘Uit onderzoek is gebleken dat de meeste onvolkomenheden in de zorg rondom een operatie buiten de operatiekamer worden begaan. Het is dus logisch om te kijken of daar winst te boeken valt.’

Het AMC is in 2007 met een grootschalige studie begonnen waarbij in 6 ziekenhuizen gegevens zijn verzameld van bijna 4000 patiënten. Eerst bij operaties gedurende 3 maanden voor de invoering van de chirurgische checklist en nogmaals drie maanden na invoering van de checklist.

Het gebruik van de nieuwe checklist halveerde de sterfte van 1,5% in de oude situatie naar 0,7% met SURPASS. Het aantal complicaties verminderde met ruim een derde van 27,3 naar 16,7%.

De uitkomsten zijn vergeleken met patiënten uit 5 hoog aangeschreven ziekenhuizen waar geen nieuwe checklist is gebruikt. In deze ziekenhuizen vond geen verandering in sterfte plaats gedurende de studieperiode.

Veertig andere ziekenhuizen in Nederland hebben volgens het AMC al interesse getoond.

Bron: AMC

Lees ook:Draaiboek voor arts moet operatie foutloos laten verlopen
Lees ook:Concentratie in de zorg leidt tot minder sterfte
Lees ook:36 ziekenhuizen halen operatienorm niet
Lees ook:‘Ziekenhuizen te onervaren voor gevaarlijke operaties’
Lees ook:Kwaliteit darmkankeroperaties in Nederland ligt hoog

Geen reacties // Reageer

0 thoughts on “Sterfte rond operaties kan gehalveerd

  1. Pingback: Draaiboek voor arts moet operatie foutloos laten verlopen | Gezondheid

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>