Draaiboek voor arts moet operatie foutloos laten verlopen

Als het aan de medisch specialisten ligt, neemt het risico dat er bij operaties wat mis gaat, sterk af. Ze hebben een landelijk draaiboek gemaakt waarin nauwgezet alle stappen voorafgaand, tijdens en na de operatie zijn vastgelegd en beschreven, met de bijbehorende acties.

‘Zo staat precies beschreven wie waar verantwoordelijk voor is, zijn er stopmomenten waarin ondermeer medicatie en apparatuur gecheckt en besproken moet worden, en ligt vast waar overdrachten van de ene naar de andere specialist of afdeling aan moeten voldoen’, zegt André Wolff, van de de Nederlandse Vereniging voor Anesthesiologie (NVA). De NVA heeft samen met de Nederlandse Vereniging voor Heelkunde (NVvH) de richtlijnen vóór,  tijdens en na de operatie ontwikkeld.

De tweede richtlijn van het drieluik is onlangs verschenen en krijgt steun van 13 wetenschappelijke verenigingen van medisch specialisten, de patiëntenkoepel NPCF en de Nederlandse Vereniging voor Ziekenhuizen. Eerder is de richtlijn gepubliceerd die het proces vóór de operatie beschrijft. Medio volgend jaar volgt de laatste.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) gaat de richtlijnen handhaven. Marja Boermeester van de NVvH: ‘Zo is er geen ontkomen aan en kunnen patiënten er op vertrouwen dat ze in veilige handen zijn.’

De richtlijnen zijn ontwikkeld naar aanleiding van drie kritische rapporten van IGZ, waaruit bleek dat vooral bij de overdracht zaken fout gaan rond operaties. Er bleek geen vaste structuur voor te zijn waardoor belangrijke onderwerpen als bloedverlies, medicatie en pijnbestrijding niet of slecht werden vastgelegd. Met alle risico’s van dien.

Onderdeel van de richtlijnen is een door het AMC ontwikkelde checklist SURPASS. Zo moet bijvoorbeeld uit drie afzonderlijke bronnen gecontroleerd worden of het de juiste patiënt betreft. En of hij de juiste operatie op de juiste ‘locatie’ krijgt. Andere onderdelen die de specialisten gezamenlijk bespreken zijn eventuele allergieën, het antibioticabeleid en de aanwezigheid van bekwaam personeel en geschikte materialen. Pas als alles klopt mag de operatie worden uitgevoerd.

Bron: OMS

Lees ook:Moeilijke operaties in beperkt aantal ziekenhuizen
Lees ook:Tieners krijgen te vaak te veel of verkeerde antidepressiva
Lees ook:Straks krijgen meer borstkankerpatiënten mogelijk een borstreconstructie
Lees ook:Dr. Yep wijst de weg naar het beste ziekenhuis
Lees ook:Medisch specialisten staken massaal

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>