Verzekerden willen Ziekenfonds terug

Wie heeft er geen heimwee naar vroeger? Dat hoort volgens mij bij het ouder worden. Maar was het vroeger allemaal beter? Dat valt nog te bezien; veel mensen denken echter van wel. Zo willen bijvoorbeeld 2 op de 3 Nederlanders graag het oude Ziekenfonds terug, meldt Verzekeringssite.nl.

Als belangrijkste reden noemen zij de gestegen premies. In 2005 – het jaar voordat het nieuwe zorgstelsel van kracht werd – betaalden Nederlanders gemiddeld €121 per maand aan premie en belasting over de inkomensafhankelijke bijdrage. In 2011 is dat €180, zo heeft Verzekeringssite.nl berekend.

In dit bedrag zit de premie van de basisverzekering, belasting over de inkomensafhankelijke bijdrage op basis van een modaal inkomen en verrekening van het eigen risico. Premies voor de aanvullende verzekeringen zijn niet meegenomen, omdat dekkingen te sterk variëren.

Op jaarbasis betekent dat een stijging van €840, aldus de vergelijkingssite. De cijfers neem ik even met een korreltje zout, want ze gaan uit van allemaal gemiddelden.

Bovendien is het maar de vraag wat je voor dat geld krijgt. Het basispakket van de zorg verandert jaarlijks van inhoud. En misschien is de kwaliteit van zorg nu wel veel beter dan 4 jaar geleden. Dat is allemaal moeilijk te meten.

Natuurlijk is de premie gestegen. Dat is ook niet zo gek. Dat doen onze inkomens ook. Bovendien worden we met z’n allen steeds ouder en dat heeft z’n prijs.

Vraag is alleen of de stijging redelijk is? En weet je wat nou zo grappig is? Die prijsstijging hebben we deels zelf in de hand. Want doordat wij niet durven veranderen van zorgverzekeraar – jaarlijks doet slechts zo’n 4% dat – voelen zorgverzekeraars minder drang om op prijs te concurreren.

‘Als klanten blijven zitten, voelen met name de grote maatschappijen geen impuls om lagere premies te bieden’, aldus Erik Hordijk, directeur van Verzekeringssite.

Zoals ik gisteren al schreef, is het verschil tussen de goedkoopste en duurste basisverzekering in 2011 bijna €250 euro. Reden genoeg dus om eens te gaan vergelijken en over te stappen als je elders een soortgelijke of betere verzekering kunt afsluiten voor een lagere prijs. Dat doe je met een autoverzekering toch ook?

Bron: Verzekeringssite.nl

Lees ook:Zorgpremies fors omhoog
Lees ook:Premie tandartsverzekering daalt niet mee met tarieven
Lees ook:Zorgverzekering in 5 jaar tijd ruim een kwart duurder
Lees ook:Ook VGZ verlaagt premie basisverzekering
Lees ook:Goedkoopste basisverzekering kost 82,33 euro per maand

1 Reacties // Reageer

One thought on “Verzekerden willen Ziekenfonds terug

  1. Autoverzekering

    Ik vind ook dat de zorgverzekering ontzettend duur aan het worden is. De zorg zou door marktwerking beter worden en ook goedkoper, maar helaas is dit tot n u toe nog niet het geval. Ben benieuwd of dit de komende tijd gaat veranderen.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>