Forse toename aantal hiv-besmettingen

Het aantal nieuwe besmettingen het hiv-virus in Nederland is afgelopen jaar fors gestegen. Tussen juni 2009 en juni 2010 kwamen er bijna 1200 nieuwe infecties bij. Daarmee is de verspreiding van hiv onder homoseksuele mannen op dit moment groter dan bij de start van de epidemie aan het begin van de jaren tachtig.

Dat blijkt uit cijfers van de Stichting Hiv Monitoring (SHM). Van de in totaal 1198 nieuwe besmettingen, zijn er 850 gevonden onder homoseksuele mannen. Tijdens de piek van de epidemie aan het begin van de jaren tachtig was van naar schatting 800 nieuwe infecties per jaar.

‘Ik schrik er van dat het aantal nieuwe infecties per jaar onder homoseksuele mannen nu hoger is dan bij het begin van de epidemie’, zegt SHM-directeur Frank de Wolff.

‘Vanaf de introductie van het testen op HIV en van goede, succesvolle anti-hiv-behandeling, zou je verwachten dat het aantal nieuwe HIV-infecties gaat dalen. Helaas blijkt dat dit niet het geval is. Er nog steeds veel aandacht nodig voor preventie om de alsmaar verdergaande epidemie te kunnen beheersen’.

Ook het aantal mensen dat in Nederland leeft met een hiv-infectie blijft groeien. Voor een deel wordt dat verklaard door de toegenomen levensverwachting van mensen met de ziekte, maar het meest in het oog springend is de stijging van het aantal geregistreerde nieuwe hiv-infecties in het afgelopen jaar.

Per 1 juni 2010 waren er 13.035 mensen met HIV in zorg in Nederland. Geschat wordt dat tussen de 8.000 en 10.000 mensen in Nederland niet weten dat ze zijn geïnfecteerd. Preventie door condoomgebruik, maar ook voorlichting, verandering van risicogedrag en testen op HIV moeten daarom vooral op hen gericht worden.

Bron: SHM

Lees ook:Sterke stijging chlamydia-infecties in het noorden
Lees ook:Meer HIV-infecties in Nederland, minder aids
Lees ook:Gonorroe neemt fors toe
Lees ook:Aantal nieuwe hiv-diagnoses neemt iets af
Lees ook:25 jaar strijd tegen aids

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>