Hoge concentraties lood in omgeving Moerdijk

In weilanden in de omgeving van het chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk zijn hoge concentraties lood aangetroffen. Het gaat om hoeveelheden van meer dan 1000 keer dan toegestaan. Toch zei het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) gisteren tijdens de persconferentie dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid.

Een boer in de omgeving denkt daar heel anders over. Zijn koeien zijn al sinds de brand vorige week woensdag, aan de diarree, zo vertelde hij gisteravond in Nieuwsuur. In het actualiteitenprogramma kwam ook hoogleraar chemie Jacob de Boer van de Vrije Universiteit in Amsterdam aan het woord. Hij noemt de aangetroffen concentraties lood ‘echt zorgelijk’.

Volgens de toxicoloog kan op basis van deze resultaten nog niet worden geconcludeerd dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Daar zijn meer metingen zijn voor nodig.

Een loodvergiftiging kan leiden tot schade aan de nieren, de hersenen en het zenuwstelsel. Het is vooral gevaarlijk voor jonge kinderen.


Bron: Nieuwsuur

Lees ook:Kankerverwekkende stoffen in Moerdijks bluswater
Lees ook:Pas op voor traditionele Aziatische kruidenpreparaten
Lees ook:Aantal kankergevallen in de Kempen niet verhoogd
Lees ook:RIVM: ‘Geen gevaarlijke stoffen bij brand Moerdijk’
Lees ook:Giftige kinderkleding uit China

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>