‘Nederland klaar voor levenseindekliniek’

De Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) wil dat er een levenseindekliniek komt waar mensen worden geholpen hun leven te beëindigen. De kliniek is onder meer bedoeld voor mensen die euthanasie willen, maar nergens een arts kunnen vinden die dit wil doen. Dat meldt de Volkskrant.

Mensen met een diepe doodswens moeten er na goedkeuring van een arts legaal terecht kunnen. Volgens de NVVE is uit onderzoek gebleken dat zo’n kliniek haalbaar is. Verschillende instellingen, waaronder hospices en ziekenhuizen, maar ook artsen en verpleegkundigen, zouden bereid zijn mee te werken aan het initiatief.

Euthanasie is alleen toegestaan bij ondraaglijk en uitzichtloos lijden. Maar artsen zijn vaak bang om mee te werken uit angst voor juridische gevolgen. Daardoor plegen volgens de NVVE jaarlijks tientallen mensen op soms gruwelijke wijze zelfmoord. 

In de kliniek moet per jaar plek zijn voor 1000 mensen. Artsenorganisatie KNMG is fel tegen het plan en raadt artsen af om mee te werken.

Bron: de Volkskrant

Lees ook:Meer dan 60 aanmeldingen voor levenseindekliniek
Lees ook:NVVE pleit voor afschaffing toetsing van euthanasie
Lees ook:Hulp bij zelfdoding kan volgend jaar ook aan huis
Lees ook:Levenseindekliniek start 1 maart
Lees ook:Arts wil niet verplicht aan euthanasie meewerken

1 Reacties // Reageer

One thought on “‘Nederland klaar voor levenseindekliniek’

  1. Burnout symptomen

    Dit is een erg gevoelig onderwerp wat hier aangesneden wordt. Ik denk dat er niemand is die hier helemaal voor is of helemaal tegen. Zo kun je stellen: hoe worden die criteria dan gemaakt? En aan de andere kant heb je inerdaad het lijden van de mens.

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>