Hulp bij zelfdoding kan volgend jaar ook aan huis

De meeste mensen sterven het liefst thuis. Om aan die wens te kunnen voldoen, roept de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) volgend jaar ambulante teams met speciaal opgeleide euthanasieartsen en -verpleegkundigen in het leven die mensen thuis helpen bij zelfdoding op euthanasie. Dat meldt het Algemeen Dagblad vanochtend.

Het initiatief komt voort uit een eerder plan van de NVVE om een speciale levenseindekliniek te beginnen. Dat plan gaat nog steeds door, maar een groot aantal mensen sterft liever thuis. Vandaar de ambulante teams.

De NVVE wijst erop dat er meer dan een telefoontje voor nodig is om voor hulp bij zelfdoding of euthanasie in aanmerking te komen. Net als bij de mensen die zich aanmelden voor de levenseindekliniek, zullen ook deze mensen een uitgebreide intakeprocedure ondergaan om helder te krijgen of de dood echt de enige oplossing is.

Het voordeel van de teams is volgens Walburg de Jong van de NVVE dat er speciaal opgeleide artsen en verpleegkundigen in zitten die precies weten wat wel en niet kan en mag bij zelfdoding (waarbij de patiënt zelf een dodelijk drankje drinkt) en euthanasie (waarbij de arts een dodelijke injectie toedient).

Veel ‘gewone’ artsen weten dat vaak niet en wijzen daarom een verzoek om hulp af. De NVVE denkt met het nieuwe initiatief jaarlijks zo’n 1000 mensen te kunnen helpen. Ieder jaar doen zo’n 10.000 mensen een verzoek om hulp bij zelfdoding of euthanasie. Slechts een derde hiervan wordt gehonoreerd.

Het gaat onder andere om ernstig zieken, dementerenden, chronisch psychiatrische patiënten en ouderen met een weloverwogen doodswens. Ook kan de NVVE mensen helpen die anders voor de trein zouden springen.

Bron: AD

Lees ook:Levenseindekliniek start 1 maart
Lees ook:Minister Schippers houdt ‘euthanasieteams’ niet tegen
Lees ook:NVVE opent meldlijn voor hulp bij zelfdoding
Lees ook:Flinke toeloop bij Levenseindekliniek
Lees ook:‘Nederland klaar voor levenseindekliniek’

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>