Kankermedicijn vergroot kans op overlijden

Het kankermedicijn bevacizumab (merknaam Avastin) heeft ernstigere bijwerkingen dan tot nu toe bekend was. Door het middel, dat het leven met gemiddeld enkele maanden moet verlengen, stijgt het aantal kankerpatiënten dat aan bijwerkingen overlijdt tot 1 op de 40. Bij traditionele chemotherapie is dat ongeveer 1 op de 60.

Dat schrijven onderzoekers van het Stony Brook Medical Center in het Journal of the American Medical Association (JAMA). Zij analyseerden de resultaten van 16 eerder uitgevoerde onderzoeken en ontdekten dat in sommige onderzoeken de ernstige complicaties mogelijk onvoldoende zijn gerapporteerd.

De kans bestaat zelfs dat er vooral ‘goede’ patiënten aan de onderzoeken hebben deelgenomen, waardoor het aantal complicaties in werkelijkheid nog veel hoger kan zijn.

Bevacizumab is sinds 15 jaar in Nederland verkrijgbaar en wordt voorgeschreven aan patiënten met uitgezaaide darmkanker, een bepaalde vorm van borstkanker, niercelkanker en een bepaald type longkanker.

De dodelijke bijwerkingen zijn vaak (long)bloedingen, een enorme afname van witte bloedcellen of een darmscheuring.

Bron: NRC

Lees ook:Meer bijwerkingen Alli afslankpil bekend
Lees ook:Herbeoordeling antibraakmiddel domperidon
Lees ook:Aspirine voorkomt complicaties na operatie
Lees ook:Pijnstiller Diclofenac blijkt gevaarlijk
Lees ook:Vaak heroperatie nodig na maagband

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>