Vaak heroperatie nodig na maagband

Jaarlijks krijgen circa 1500 Nederlanders met ernstig overgewicht een maagbandoperatie. De ingreep leidt op de langere termijn vaker tot complicaties dan gedacht. Dat toont medicus Ruben Schouten aan in zijn onderzoek waarop hij 11 februari aan de Universiteit van Maastricht promoveert. Bij 44% van de mensen met een maagband is binnen 7 jaar een nieuwe operatie nodig.

Bij een maagverkleining – een ingreep die tegenwoordig wat minder vaak wordt uitgevoerd – is dat zelfs 65%. Schouten volgt sinds 1998 patiënten die voor morbide obesitas (ernstig overgewicht) een maagverkleinende operatie hebben ondergaan.

‘Er wordt meer en meer geopereerd en de resultaten zijn ook goed. Patiënten vallen af, bijziektes als suikerziekte raken ze kwijt, hun kwaliteit van leven gaat omhoog. Toch is er bij de resultaten vooral gekeken naar de periode van één of twee jaar na de operatie. Als je verder kijkt, zie je dat er veel vaker complicaties optreden.’

Reguliere controles duren vaak maar een paar jaar, terwijl complicaties meestal pas na 5 of 6 jaar optreden. Schouten adviseert in zijn proefschrift maagbandpatiënten levenslang onder medische controle te houden.

Na een mislukte maagverkleinging is volgens Schouten een omzetting naar een zogenoemde Roux-en-Y maagomleiding de beste optie. Dit geeft goede resultaten op de lange termijn wat betreft gewichtsverlies, verbetering van gastro-intestinale klachten en heeft een laag aantal heroperaties.

Ook de zogenoemde duodenal-jejunal bypass sleeve, een endoscopisch geplaatste plastic sleeve in de twaalfvingerige darm, laat hoopvolle resultaten zien met 19% gewichtsverlies na 3 maanden zonder ernstige bijwerkingen.

Bron: Universiteit Maastricht

Lees ook:Maagband leidt vaak tot heroperatie
Lees ook:Aspirine voorkomt complicaties na operatie
Lees ook:Maagomleiding geniet de voorkeur bij obesitas
Lees ook:Operatie bij obesitas goed voor het hele gezin
Lees ook:Grotere kans op hartaanval na heup- of knieoperatie

1 Reacties // Reageer

One thought on “Vaak heroperatie nodig na maagband

  1. Maagbander

    Bij een maagband moet je niet over een nacht ijs gaan, er kan heel veel mee mis gaan. Lees zoveel mogelijk informatie voordat je besluit er een te nemen!

      /   Reply  / 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>