Iedereen is wel bekend met hoofdpijnaanvallen, slaapaanvallen en flauwvallen, maar wat als dergelijke aanvallen dag in dag uit je leven beheersen? Professor Ferrari en zijn onderzoeksgroep van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) werken aan oplossingen voor deze vaak onderschatte aanvalsziekten en vertellen daar morgenavond over in het wetenschapsprogramma Labyrint.
Onze hersenen vormen het slimste netwerk van ons allemaal. Toch snappen we nog maar weinig van de werking ervan. Als we ziekten willen genezen, moeten we echter wel de bron begrijpen.
Het onderzoek in Leiden werpt al vruchten af: ze komen steeds meer te weten over de hersenmechanismen die een rol spelen bij aanvalsgewijze ziekten. Schakelingen in onze hersenen ondervinden tijdelijke storingen. Deze storingen kunnen door het hele brein trekken. Opvallend is dat ze zich weer automatisch herstellen.
Het Leids onderzoeksteam ‘Kies de aanval!’ won in mei de Labyrint Labyrint Publieksprijs bij de Academische Jaarprijs. Deze prijs is bestemd voor het team dat de beste vertaling weet te vinden van wetenschap voor een groot publiek. De Leidse wetenschappers wonnen de publieksprijs en daarmee een aflevering in Labyrint.
Direct na de uitzending kun je doorpraten met wetenschappers in de wekelijkse Labyrint live online discussie. Kijk mee op de site en stel je vragen via Twitter of chat: www.labyrint.nl
15 februari, 21:25 uur Nederland 2: Labyrint (VPRO.NTR) “Slimme Netwerken”
Bron: Labyrint
Lees ook:Labyrint: over de darmen en poep als medicijn
Lees ook:Labyrint: Blind en toch kunnen zien
Lees ook:Last hebben van herrie die niet bestaat
Lees ook:Labyrint over ‘De magie van het brein’
Lees ook:Artsen kunnen buitenlichamelijke ervaring opwekken