‘Frisdrank is niet langer een basisproduct’

Frisdranken en broodbeleg behoren niet langer tot de ‘basisproducten’: producten die veel nuttige voedingstoffen leveren zoals brood, melk en groente en fruit. Dat staat in de vernieuwde Richtlijnen Voedselkeuze van het Voedingscentrum. Deze richtlijnen – die een vertaling zijn van de adviezen van de Gezondheidsraad – vormen de basis van alle voedingsadviezen van het voedingscentrum.

Andere aanpassing is dat groente en fruit één categorie zijn geworden. Water en frisdrank zijn daarentegen voortaan ingedeeld als twee aparte groepen omdat de vochtvoorziening in Nederland geen problemen oplevert en veel frisdranken onnodig veel energie leveren.

Dat is ook waarom vruchtensappen voortaan een aparte categorie zijn en niet langer tot bewerkt fruit worden gerekend. Ook peulvruchten vormen voortaan een aparte groep.

Bij het voorlichten van consumenten wordt gebruik gemaakt van een driedeling voor producten in ‘bij voorkeur’, ‘middenweg’ en ‘bij uitzondering’. De belangrijkste wijziging bij de richtlijnen betreft de indelingscriteria bij deze driedeling.

Bron: Voedingscentrum

Lees ook:Frisdrankreclame voor kinderen in de ban
Lees ook:Nederlanders eten meer groente en fruit
Lees ook:‘Groente en fruit veilig te eten’
Lees ook:Nederland massaal aan gezondheidsdrankjes
Lees ook:Pure groente- en fruitsappen verhogen weerstand

Geen reacties // Reageer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

Naam

Website

Het kan vijf minuten duren voordat nieuwe reacties zichtbaar zijn.

De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>